SINIR TANIMAYAN DOLANDIRICILAR VE “SİBERAY” (Ramazan KARACA)

Sıtkı Şeremetli

SINIR TANIMAYAN DOLANDIRICILAR
VE “SİBERAY”
(Ramazan KARACA)
Gün geçmiyor ki, haber bültenlerinde dolandırıcılık haberi olmasın. Hemen her gün izliyoruz, okuyoruz ya da birilerinden dinliyoruz, dolandırıcılık hikâyelerini… Özellikle artık günümüzde internet üzerinden yapılan dolandırıcılık aldı başını gidiyor. Çünkü bir dolandırıldın mı işin zor, adamların yakalanmaları çok zor oluyor. Yakalansalar bile çaldıklarını ya harcamış ya da bir yerlere aktarmış oluyorlar. Yani bir yerde yanan yandığı ile kalıyor.
Bir ara telefon dolandırıcılığı çok yapılıyordu. Azalsa da yine karşılaşıyoruz; bütün uyarılara rağmen. Kendilerini polis ve savcı olarak tanıtan kişiler insanları korkutarak paralarına ya da ziynet eşyalarına el koyuyorlar. Artık bu herkesin malumu ama yine de insanlar bu tuzağa düşüyor. Bu konuda eski Balıkesir Emniyet Müdürü, daha sonra Emniyet Genel Müdürü olan ve şu anda emekliliğini yaşayan Celal Uzunkaya pratik bir çözüm önermiş ve Türkiye’nin gündemine girmişti açıklamaları… Böylesine telefonlar aldığınızda, arayan kişiye küfürü basın ve telefonu kapatın demişti, Celal Uzunkaya… Evet, etkili bir çareydi bu. Ama maalesef insanlarımız bu konuda hala gerekeni yapamıyor. Telefonda adeta basireti bağlanıyor ve dolandırıcıların tuzağına düşüyor.
Bu yazıyı yazmama sebep facebooktan gelen mesajlardan oldu. Hem de tanıdıklarımızdan geliyor. Örneğin bana amcaoğlumun fotoğrafını kopyalayıp, bir numaradan aşağıdaki yazıyı Watsaaptan gönderdi, aynen hiç değiştirmeden buraya alıyorum:
“bir arkadaşa yarın ödeme yapacaktım annesi yogun bakımdaydı bu sabah vefat etmiş cenazeyi memlekeye götürüyorlar üzerinde para yokmuş benimde para yarın öglen gelecek yarına kadar 6.OOO TL göndermem gerekiyor varsa yardımcı olabilir misin önemli olmasa söylemezdim”
Ben de: “Cenazeyi bana getir seninle birlikte gömeyim” diye yazdım.
Tabii tık yok. Oltayı attı; tuttu tuttu, tutmadı başkasına…
Yani akıllara zarar yöntemler. Son günlerde de ünlü oyuncuların fotoğraflarıyla bir tuzak var. Kısa bir spot ve seni bir adrese çağırıyor.
Geçtiğimiz günlerde Altıeylül Belediyesi’nin düzenlediği kitap fuarı etkinliğinde açılan bir stantta Balıkesir Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü SİBERAY görevlileri tarafından “güvenli ve bilinçli internet kullanımı, sosyal medya güvenliği, siber suç ve siber zorbalık, teknoloji bağımlılığı, dijital okuryazarlık ve siber güvenlik” konularında bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirildi. Ayrıca SİBERAY Bil-Kazan ödüllü bilgi yarışmasına katılım sağlayan yarışmacılar da sürpriz hediyeler kazandı. Ben de bu standa uğramıştım ve genç kardeşlerimle biraz sohbet ettim. Bu konularda çok güzel uyarıları var. Ayrıca sitelerinde de güzel tanıtım videoları var. Bunlar zaman zaman yayınlanıyor. Bu siteye girip (https://www.siberay.com/dijital-okuryazarlik ) Dijital Okuryazarlık başta olmak üzere birçok yararlı bilgi alabilirsiniz. Bunlar biraz da ünlüler tarafından dramatize edilerek yapılan tanıtımlar. Örneğin Sergen Yalçın çok güzel söylemiş:
” Bedava Peynir Fare Kapanında Bulunurmuş!”
Ne kadar uyarıcı bir söz; hem bedava hem kolay, kimse kimseye para vermez. Bizlerin bu kolay ve çok para kazanma hırslarımızı bilen dolandırıcılar bu doğrultuda tuzak kuruyorlar. Hayatları ve dünyaları yıkılan birçok insan var.
Bir de özellikle yapılan bir uyarı da şu: “Sosyal Medya Üzerinde Yapılan Hakaretler, Gerçek Hayatta Olduğu Gibi Suç Sayılır”
Kesinlikle aklımızdan çıkarmamamız gereken bu ve benzer bilgileri SİBERAY’a girerek ulaşabiliriz.
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ