HZ. PEYGAMBERIN GEMİ HADİSİ VE TOPLUM GEMİMİZİN SU ALMASI(Celal SÜRGEÇ)

Sıtkı Şeremetli

HZ. PEYGAMBERIN GEMİ HADİSİ VE TOPLUM GEMİMİZİN SU ALMASI
* Allah’ın çizdiği sınırları aşmayarak orada duranlarla bu sınırları aşıp ihlâl edenler, bir gemiye binen bir topluluğa benzerler. Onlardan bir kısmı geminin üst katına, bir kısmı da alt katına yerleşmişlerdi. Geminin Alt kısımda kalanlar, su ihtiyacını gidermek için alt kattan bir delik açarak su almak isterler.Şayet üstte oturanlar alttakilere karşı duyarsız kalır, ilişmezler ise hepsi birden helâk olurlar.Eğer üsttekiler alttakilerin ellerinden tutup(gemiyi delmelerine) engel olurlarsa; hem kendileri kurtulur, hem de onları kurtarmış olurlar.” Buhârî, Şirket 6; Şehâdât 30. Ayrıca bk. Tirmizî, Fiten 12.
Bu ihtar-ı nebeviden çok ders çıkarmalıyız..Zira
* İnsanlara bir hayat tarzı belirlemek için indirilen dinin temel ilkelerinin toplum hayatinda karşılık bulamaması geminin delinip su almasıdır.
* Göz göre göre işlenen haramlara tepkisiz ve duyarsız bir toplum yapısı, bir delinmedir ve geminin su almasıdır.
* Toplumsal sıkıntı, kriz ve felaketlarden ibret alıp ders çıkarma yerine onu fırsatçılığa çevirmek toplum genisinin su almasıdır..
* Gün geçmiyor ki cinayetler olmasın.. Şehirlerimizin gözü dönmüş canilerin, ırz düşmanı ahlaksızların, trafik magandalarının istilasına uğraması bir su almadır..
* Müslümanların yaşadığı bir toplumda ahlâki değerlerin gunden güne değer yitirmesi, bir delinmedir ve geminin su almaya başlamasıdır.
* Müslümanların kendilerine ait değerler yerine bünyeye yabancı değerlere imrenmeleri, geminin su almasıdır.
* Ailenin parçalanması, ailenin değersiz hâle gelmesi, aşırı boşanmalar, nikâha karşı laubalilik, geminin su almasının hızlanmasıdır.
* Müslümanın güvenini yitirmesi, bu hususta model olarak artık dindarlar yerine seküler kişilerin gençliğin hayatında yer bulmaya başlaması geminin su almasıdır.
* Fitnelerin çoğalması, bizi bir arada tutan bağların -kardeslik, akrabalik, vb- birer birer çözülmesi ve birbirimize yabancılaşmamız, bir su almadır.
* Dinin asıl ruhunu kaybedip hurafelere boğulması, din dilinde kucaklayıcı rahmet, şefkat yerine itici ve kışkırtıcı ve dışlayıcı bir dilin gündemde hakim olması, bir su almadır.
* Mal, makam, statü sebebiyle bu yozlaşmalara sessiz kalınması bir su almadır..
* Ya hep beraber gemimizi kurtaracağız, ya da hep beraber “Rabbim muhafaza eylesin” batacağız…
–Toplum gemisinin su alıp batmaması için gayreti, derdi, projesi, çabası, koşuşturması olanlara selam olsun…
Celal SÜRGEÇ/ Balıkesir
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ