DEVLET BAHÇELİ’NİN ÇİZMELİ FOTOĞRAFI VE DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ (Sıtkı ŞEREMETLİ)

Sıtkı Şeremetli

DEVLET BAHÇELİ’NİN ÇİZMELİ FOTOĞRAFI VE DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
(Sıtkı ŞEREMETLİ)
Telefonum susmak bilmiyor.
Herkes şaşkın.
Herkes soruyor:
”Abi Devlet Bahçeli’nin fotoğrafını gördün mü?”
”Başkan,Zeki Müren’in şarkısını dinledin mi?”
Öyle ya..
Durup duruken Devlet Bey giymiş çizmeleri fotoğraf vermiş.
Zeki Müren’den bir şarkı videosu.
Herkes anlamını merak ediyor.
”Bekleyin ve görün.Devlet Bet mutlaka önemli bir işaret veriyor.”dedim
Nitekim bir kaç saat içinde anlamı ortaya çıktı.
O ÇİZMENİN HİKAYESİ
Devlet Bahçeli neden çizme giydi? İşte Bahçeli’nin siyah çizmelerle vermek istediği mesaj ve o çizmelerin hikayesi
KKTC’deki Pile-Yiğitler yol yapımı çalışmalarını engellemeye çalışan ve KKTC polisi ile inşaat ekibine fiziksel müdahalede bulunan Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün tavrı siyasetin gündemine oturdu. KKTC’de yaşanan olay sonrası MHP’den çok konuşulan Kıbrıs Türktür paylaşımı geldi. MHP Genel Merkezi’nce sosyal medyadan yayınlanan Kıbrıs Türktür videosunda Devlet Bahçeli’nin giydiği siyah çizmeler ise olay oldu. MHP’nin Kıbrıs Türk’tür paylaşımı videosunda Devlet Bahçeli’yi siyah çizmelerle görenler ‘Bahçeli neden çizme giydi, Bahçeli çizme giyerek ne mesaj vermek istedi?’ sorularının yanıtlarını arıyor. Devlet Bahçeli’nin Kıbrıs mesajında giydiği siyah çizmelerin hikayesi Gazi Mustafa Kemal’e dayanıyor. Bahçeli, KKTC’de yaşanan olaylara Atatürk’ün ünlü ‘Bana çizmelerimi yeniden giydirmeyin’ sözüyle yanıt verdi.
MUSTAFA KEMAL’İN 1934’TE FRANSIZ BÜYÜLELÇİYE VERDİĞİ ‘ÇİZME MESAJI’NIN HİKAYESİ
Mustafa Kemal Atatürk’ün 1934’te, Antalya’nın kendilerine verilmesini isteyen İtalyan Büyükelçisi’nden müsaade isteyip mareşal kıyafetini ve çizmesini giydikten sonra, “Buyrun, şimdi sizi dinliyorum” demişti. Tarih sayfalarına büyük bir rest olarak giren bu anı, daha sonra Hatay meselesinde yeniden gündeme gelmişti. Atatürk’ün daha sonra Fransız Büyükelçi ile Hatay konusunu görüşürken de “Bana çizmelerimi yeniden giydirmeyin.” ifadesini kullanması tarihe ‘Hatay için gerekirse yeniden savaşırım’ mesajı olarak kaydedilmişti.
Kıbrıs Türktür mesajında siyah çizme giyen Bahçeli’nin de vermek istediği mesaj, Türkiye’nin gerekirse KKTC için yeniden savaşabileceği olarak yorumlandı.
ŞARKININ HİKAYESİ
MHP lideri Bahçeli’nin paylaştığı videodaki o şarkının hikâyesi
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kıbrıs’ta yol inşaatına BM Barış Gücü askerlerinin müdahalesine körüklü çizmeyle yürüdüğü bir videoyla tepki gösterdi. Fonda da Zeki Müren çalıyordu. Zeki Müren ve o şarkının hikâyesi 1963 yılına dayanıyordu.
KKTC Dışişleri Bakanlığı tarafından BM kontrolünde bulunan Yeşil Hat üzerindeki Pile köyüne KKTC’den kolay ulaşımı sağlamak üzere hazırlanan Pile-Yiğitler Yolu Projesi, BM ve Güney Kıbrıs ile KKTC arasında gerginliğe sebep oldu. BM Barış Gücü askerlerinin müdahalesi esnasında 8 KKTC polis memuru yaralandı.
Bahçeli, yaşananların ardından, “BM’nin Rumların telkiniyle ortamı germesi sorumsuzluktur. Uluslararası hukuktan kaynak-lanan hakların çiğnenmesine göz yumulmayacaktır” mesajı yayınladı.
AĞLAMA SEVDAM
MHP resmi sosyal medya hesapları ise akşam saatlerinde Genel Başkan Bahçeli’nin makam odasında körüklü çizmeli görüntülerinin yer aldığı bir paylaşım yaptı. Fonda, Zeki Müren’in seslendirdiği “Ağlama Sevdam” şarkısının da yer aldığı videolu paylaşıma, “Kıbrıs Türk’tür” notu düşüldü.
ALTIN MADALYA
Bahçeli’nin Zeki Müren şarkısını tercih etmesinin sebebinin 1963 yılında Kore gazileri ve Zeki Müren arasında yaşanan hikâyeye dayandığı ortaya çıktı. Zeki Müren, Kıbrıs ambargosunu protesto etmek için, BM’ye pirinç madalyalarını iade eden Kore gazilerine kendi imkânlarıyla, üzerinde Milli Türk Talebe Birliği logosu ile “Kore Gazileri Milli Hizmet Armağanı” yazısının yer aldığı 18 ayar altın madalya hediye etmişti.
MHP lideri Bahçelinin paylaştığı videodaki o şarkının hikâyesi
ÇİZMEYLE DE ATATÜRK’E ATIF
MHP Lideri çizmesi ile de Milli Mücadele yıllarına atıfta bulunuyor. Lozan Antlaşması’nın hemen sonrası İtalya Büyükelçisi, Mustafa Kemal Atatürk ile görüşmek istedi, Atatürk o randevuyu kabul etti. Büyükelçi, İtalya’nın Antalya’yı ve Rodos adasını istediğini belirtti. Elçiyi günlük kıyafetleri ile karşılayan Atatürk, müsaade isteyerek yan odaya geçti ve asker kıyafetleri ile çizmelerini giydi. Atatürk’ün bu cevabı elçinin geri adım atmasına neden oldu. Yıllar sonra, Mustafa Kemal’in İtalya Büyükelçisi’ne verdiği bu karşılığa Bahçeli tarafından atıf yapıldı.
1963’TE NELER OLDU?
KORE gazileri, BM’nin kendilerine verdiği madalyaları 1963’te Kıbrıslı Türklere yönelik gerçekleşen saldırılar üzerine BM’ye iade ediyor. Milli Türk Talebe Birliği, gazilerin iade ettiği madalyayı ikame etmek için yola çıkıyor ama para bulamıyor. Bunu duyan ‘Sanat Güneşi’ Zeki Müren, adının duyulmaması şartıyla madalyaların basım masrafını karşılıyor. Daha sonra bu madalya, ‘Zeki Müren Madalyası’ olarak anılmaya başlanıyor.
Bir 2 kişi, televizyon, haber odası ve yazı görseli olabilir
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ