BALIKESİR’İN GÖRSEL HAFIZASI (Ramazan KARACA)

Sıtkı Şeremetli

BALIKESİR’İN GÖRSEL
HAFIZASI
(Ramazan KARACA)
Geçen hafta içinde Balıkesir’in yaşayan görsel hafızası, fotoğraf sanatçısı Ahmet Esmer’in Nostaljik Fotoğraf Sergisini gazeteci arkadaşlarla gezdik. Ahmet abi de bizimleydi. BASAF Fotoğraf Müzesindeki sergide ünlü sanatçıların portre fotoğrafları yer alıyor. Bizim gibi biraz yaşı ilerleyenlerin çocukluk ve gençliğinde izlediği filmlerdeki halleriyle yer alan o kadar çok ve ünlü sanatçının fotoğrafı vardı ki, dakikalarca onlara baktık kaldık. Tabii bu arada Ahmet Esmer abimizin 85 yaşında olmasına rağmen bitmek bilmeyen bir enerji ile her fotoğrafın hikayesini anlatması ve bunları dinlemek de ayrı bir duygu yaşattı bizlere…
Aslında 40 yıl öncesi diye yazılmış girişte ama daha fazla bir süre önce de çekilen fotoğraflar vardı. Bütün bu girişi şunun için yaptım. Ahmet abi 1934 Bulgaristan Kırcali doğumlu. 1950 yılında Balıkesir’e gelmişler. Biyografisinde yazdığına göre birçok işte çalıştıktan sonra, profesyonel fotoğrafçı olarak çalışmaya başlamış. Bu konuda kendini çok geliştirmiş ve artık o bir fotoğraf sanatçısı…Mizahi fotoğraflar da çekerek, karikatürle fotoğrafı birleştirdi. Her iki anlamda da birçok ödüller alarak ismini bütün Türkiye’ye duyurdu. Bu arada fotoğrafçılık konusunda da ilkleri yaptı Ahmet Esmer. Balıkesir’de ilk fotoğraf sergisini 1957’de eski Hal binası üst katında bulunan Kültür Derneği’nde açtı. Yine ilk karikatür sergisini de aynı yıl Milli Kuvvetler Caddesinde bulunan Çocuk Kütüphanesi’nde gerçekleştirmiş.
Bütün bunları yaparken geçimini idame ettirme anlamında da tabii ki kendi fotoğraf stüdyosunda Balıkesirli birçok kişinin de fotoğrafını çekti. Ben de dahil birçok kişinin gelinlik damatlık fotoğraflarını çeken isimdir Ahmet abi. Ardından çocuklarımız oldu ve onların da stüdyoda engin motivasyon teknikleri ile ağlayanları güldürerek, güzel ve sevimli fotoğraflarını çekti. Tabii benim bahsettiklerimin üzerinden neredeyse 35-40 yıl geçti. O zamanlar herkeste bir fotoğraf makinası yoktu ve stüdyo fotoğraflarına çok değer verilirdi. Hemen hemen her evde bir Ahmet Esmer fotoğrafı vardır. Fotoğraflar kaliteli ve değerli oldukları için evlerimizin baş köşelerinde ve albümlerde saklanır. Şimdi soruyorum; hangimizin evinde son bir iki yıla ait bir fotoğraf albümü var. Yok, çünkü hepsi cep telefonlarımızda ya da bilgisayarlarımızda duruyor. Oradaki fotoğraflar bir silinse yanlışlıkla, bir daha arada bulasın o enstantaneleri…
Bu yazıyı iki nedenden yazıyorum, birincisi; Ahmet abinin Balıkesir’in hafızası olarak çektiği fotoğrafların ve bunların hikayelerinin Allah geçinden versin onunla birlikte mazide kalacak olmasıdır. Sadece fotoğraf her şeyi anlatmayabilir. Bilgi ile donatılırsa daha iyi anlaşılabilir. Öyle fotoğraflar var ki nasıl,nerede ve ne zaman çekildikleri çok daha önemli. Bunlar BASAF’ın Fotoğraf Müzesinde bulunuyor. Geçmişe yönelik bütün materyaller mevcut. Bunların gelecek nesillere aktarılması konusunda mutlak surette birilerinin Ahmet Abinin görsel hafızasında bulunanlara vakıf olma yolunda çalışmaları gerekiyor. Bunun birçok yolu ve yöntemi var. Çok kapsamlı bir çalışmayla bütün bunların gelecek nesillere aktarımı sağlıklı bir şekilde yapılabilinir. Biliyorum BASAF’ın oluşması ve şu anda yürütülmesi bile büyük fedakarlıklar ve karşılıksız gayretlerle mümkün oluyor…Onun için bu anlamda da gönüllü fedakarlıklarda bulunacaklar olmalı diye düşünüyorum.
İkincisiyse, Ahmet abinin ısrarla söylediği bir husus. “Her neyle çekerseniz çekin önem verdiğiniz kareleri mutlaka karta bastırın” diyor Ahmet abi… “Yıllar sonra onları görmek istiyorsanız bunu yapın” diye de ekliyor. Başta ben olmak üzere birçoğumuzun ihmal ettiği bir durum bu. Ama ben artık ayrı bir dosya yaparak özel fotoğraflarımızı ve önemli anları oraya atarak en kısa sürede bastırmaya karar verdim…Bu vesileyle Ahmet Abiye sağlıklı ve mutlu nice, fotoğraflı günler dilerim…

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ