Karıncalar kanserli hücreleri koklayarak tespit edecek

Kanser ne kadar erken tespit edilebilirse tedavide başarı şansı da o kadar yüksek oluyor. Bilim dünyası da bunu en kolay şekilde yapabilmek için yollar aramaya devam ediyor.

Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences dergisinde bu hafta yayımlanan bir çalışma, karıncaların kansere neden olan tümörleri erken evrede ‘koklayabileceğine’ dikkat çekiyor.

Söz konusu çalışmaya göre karıncalar keskin burunlarıyla tümörleri hızlı bir şekilde tespit edebilir.

Almanya’daki Max Planck Kimyasal Ekoloji Enstitüsü’nde hayvan davranışlarını inceleyen ve makalenin ortak yazarlarından biri olan Baptiste Piqueret, sonuçların umut verici olduğunu söyledi. Piqueret, karıncaların kanser hücrelerinden yayılan uçucu organik bileşikleri tespit edebildiğine vurgu yaptı.

Piqueret’in ekibi, söz konusu çalışma için insan meme kanseri tümörleri parçalarını farelere nakletti, sonrasında tümör taşıyan farelerden idrar toplandı. Araştırmacılar, kanserli hayvanlardan alınan idrarın önüne bir damla şekerli su koyarak, karıncaları tümörlerin kokusunu bir ödülle ilişkilendirmek için eğitti.

Ekip, şekerli suyu çıkardığında karıncalar, kanserli farelerin idrarının etrafında sağlıklı farelerinkinden yaklaşık yüzde 20 daha uzun süreyle durdu.

Önceki araştırmalar ise köpeklerin de bu şekilde eğitildikten sonra kanseri idrar kokusundan tespit edebildiğini göstermişti.

Piqueret, karıncaların köpeklere ve eğitilmesi zaman alan diğer hayvanlara göre daha avantajlı olabileceğini söyledi. Ayrıca karıncaların kanserleri tespit etmek için insanların üzerinde sürünmelerine gerek olmayacağı hastalarla doğrudan bir temas kurmayacakları belirtildi.