HDP masanın altından çıkıyor mu?

Sıtkı Şeremetli

HDP masanın altından çıkıyor mu?

AK Parti ve MHP’nin seçim kanununda değişikliği öngören teklifi, gayrimilli hesap yapan partilerin planını bozdu. 6 parti, yuvarlak masanın altında gizlediği HDP’yi tekrar masanın üzerine çıkarmak için plan yapmaya başladı. Deva Partisi’nin ev sahipliğinde 27 Mart’ta düzenlenecek olan yuvarlak masa toplantısının davetiyesini ise Ali Babacan bizzat dağıttı.

GHDP masanın altından çıkıyor mu?

Kadir Yıldız / TÜRKGÜN

12 Şubat tarihinde CHP’nin ev sahipliğinde ilk toplantısını yapan 6 partinin genel başkanı, ikinci toplantısını Deva Partisi’nin ev sahipliğinde 27 Mart’ta yapmaya hazırlanıyor. Toplantının ev sahibi Ali Babacan davetiyeleri bizzat dağıtırken, ana gündem maddesinin Seçim Kanunu’nda yapılacak değişiklik olduğu ifade ediliyor.

BABACAN FİTNE TURUNA ÇIKTI

Babacan’ın davetiye turuna hangi genel başkan ile başlayacağı ve nasıl bir sıralama izleyeceği ise bu kez ne alfabetik ne de yaş sıralamasına göre belirlendi. Babacan, ilk ziyaretini İP Genel Başkanı Meral Akşener’e yaparken, diğer ziyaretlerinin sıralamasını ise kura usulüne göre belirlediği iddia edildi.

Babacan’ın bire bir yaptığı görüşmelerde her genel başkanın hassasiyetine göre gündem belirlediği ifade edildi. Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve Saadet Partisi ile Seçim Kanunu’nda yapılacak değişiklikleri görüşeceği belirtilen Babacan’ın, seçimlere başka partilerin listesinden mi yoksa parti amblemi ile mi girecekleri konusunda fikir alışverişinde bulunacağı öğrenildi.

PLANLARI BOZULDU

AK Parti ve MHP’nin seçim barajının düşürülmesini içeren kanun teklifinin kamuoyu ile paylaşılmasının ardından yuvarlak masa toplantısı yapan 6 partinin gündemi bir anda değişti. Sistem değişikliği için bir araya gelen 6 partinin bundan sonraki gündem maddesinin Seçim Kanunu’ndaki değişiklik önerisi olduğu belirtildi.

Seçim Kanunu’nda yapılacak değişiklik ile küçük partilerin pazarlık kozlarının elinden alınması yuvarlak masa ittifakında tedirginliğe neden oldu. Artık oyların dağılımının önüne geçen değişikliğin milletvekili sayılarında azalmaya neden olacağı konuşulmaya başlandı.

Deva, Gelecek, Saadet ve Demokrat Parti’nin kendi amblemleriyle ittifakta yer alması hâlinde yüzde barajını geçecekleri ancak milletvekili çıkarmada zorlanacakları ihtimali bu partileri CHP ve İP’e daha bağlı hâle getirdi. İttifakta yaşanan bu kriz, HDP’yi pasif ortaktan tekrar aktif ve görünür duruma geçirdi.

HDP MASANIN ÜZERİNE ÇIKIYOR

HDP’nin artık oylardan faydalanarak milletvekili sayısını artırmak için kurmaya çalıştığı üçüncü ittifak hayalleri de suya düştü. İttifakta yer alan marjinal partilerin hiçbir önemi kalmadı. Seçim Kanunu’nda yapılması öngörülen değişiklik ile ortaya çıkan bu yeni durum, 6 partinin masa altına gizlediği HDP’yi tekrar masanın üzerine çıkardı.

12 Şubat tarihinde bir araya gelen 6 partinin genel başkanı ittifak ortakları HDP’yi gizlemeye çalışmış ve toplantıda görüntü verilmesinin önüne geçmişlerdi. HDP’nin dışarıdan desteğinin alınması yönündeki strateji danışıklı dövüş şeklinde devam etmiş ve bu durum beraberinde “bizi yok sayanı biz de yok sayarız” çıkışını getirmişti.

HDP’nin kurulan yuvarlak masayı tarif ederken kurduğu “CHP ve İYİ Parti’yi çıkın, diğer partilerin oy oranının toplamı bir HDP etmiyor” sözü ittifak ortaklarını tedirgin etmeye yetti. HDP’nin yok sayılmadığı ve saygın bir parti olduğu görüşü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından dile getirilmişti. HDP’yi gizleme çabası 28 Şubat deklarasyonunda kendisini gösterse de Seçim Kanunu’nda yapılmak istenen değişiklik bu stratejiyi altüst etti.

TERÖRİST DEMİRTAŞ’A UMUT BAĞLADILAR

AK Parti ve MHP’nin Seçim Kanunu değişikliği teklifinden sonra CHP’den peş peşe terörist Selahattin Demirtaş’a övgüler gelmeye başladı. İlk olarak bir kanalda açıklama yapan CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, “Selahattin Demirtaş’ın içinde bulunduğu durum hukuksuzluktur. O nedenle cezaevinde ziyaret ettim. Yine ederim. Demirtaş siyaset adamıdır, barış insanıdır. Demirtaş cezaevinde değil politika üreten bir lider olarak önümüzdeki günlerde TBMM’de yerini alacaktır” ifadelerini kullandı.

Daha sonra bu açıklama üzerine CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak da CHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan’ın ifadelerine destek vererek, “Demirtaş’ın haksız yere, siyaseten içeride tutulduğu herkesin bildiği bir gerçektir” dedi. Partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise “Emekli amiraller yargılandı. Montrö’nün önemini vurgulayan amiraller yargılanıyordu. Onlar dik ve onurlu görev yaptılar. Emekliliklerinde de aynı duruşu sergiliyorlar. Yıllardır içeride olan askeri öğrenciler var. Az kaldı merak etmeyin. Osman Kavala, Demirtaş var” diyerek serbest bırakılacakları vaadinde bulundu.

CHP’nin artık oylardan faydalanma stratejisiyle küçük partileri topladığı ittifakı bir anda mum gibi eridi. HDP kozuna sarılan CHP yönetimi ise giderek marjinalleşmeye ve eli kanlı teröristlerden medet ummaya başladı.

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ