Balıkesir’deki tehlike İstanbul’dan yüksek!

Balıkesir’deki tehlike İstanbul’dan yüksek!
  • Manşet
  • 24 Aralık 2019 12:50
  • 1.049

Balıkesir’deki tehlike İstanbul’dan yüksek!

Geçen 10 Aralık günü 24 saatte irili ufaklı 120 sarsıntının yaşandığı Balıkesirle ilgili son dakika açıklaması..

Balıkesir'deki tehlike İstanbul'dan yüksek!

Balıkesir depremi sonrası 7.2 büyüklüğünde bir depreme hazırlıklı olunması yolundaki açıklamaları Paleosismolog ve Jeolog  Dr. Ramazan Demirtaş‘tutarsız’  ve “tam bir bilimsel saçmalık’ olarak değerlendirilmişti. Demirtaş’ın paylaşımlarına balikesirim.net yer verince TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilciliği son dakika açıklaması yaptı: “Balıkesir İl ve İlçelerinin Deprem Tehlikesi Yüksek. Her Bölgeye Özgü ve O Bölgenin Sorunlarını Çözmeye Yönelik Deprem Risklerinin Azaltılması Planlarının Yapılması Gerekli” ifadesini kullanarak bilimsel verilere dayandığını belirttiği iddiasının arkasında durdu.

balikesirim.net’e açıklama gönderdiler

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilcisi Kemal Yenigün (ortadaki), balikesirim.net‘e yazılı açıklama gönderdi. 10 Aralık depremi sonrası Temsilcilik olarak yaptıkları açıklamasının arkasında olduklarını  vurguladı.

Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilciliği’nin açıklaması aynen şöyle:

“10 Aralık 2019 tarihinde, Balıkesir-Altıeylül’de, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasthanesi’nin verilerine göre peş peşe Mw: 5 ve Mw:4.6 büyüklüğünde depremler oldu. Deprem Balıkesir Kent Merkezi ve ilçeleri başta olmak üzere, çevre il ve ilçelerin tamamında hissedilmiş, halkımızı korku ve paniğe sevk etmiştir. Balıkesir (Altıeylül), depremlerinin olduğu yer, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Türkiye Diri Fay haritasında; Gelenbe Fay Zonu ile Simav Fay Zonu’nun kesişim noktalarında, Gelenbe Fay Zonu’nun kuzeyine yakın bir yerde olmuştur. Bu bölgede daha büyük depremler üretecek fay hatları bulunmaktadır.

Şekil 1:Türkiye Diri Fay Haritası

Şekil 2- Balıkesir İl Sınırları İçinde Kalan Diri Fayların Yerini Gösteren DEM Görüntüsü (Diri fay yerleri Emre vd. 2010-11’den alınmıştır).

Balıkesir’in Deprem Tehlikesi;
İstanbul’dan ve Birçok İlden daha Yüksek!!

1999 Marmara depremlerinden sonra geçen 20 yıllık süreçte, çoğu bilim insanları Marmara Denizi içinde meydana gelebilecek olası depremin, İstanbul kenti üzerine etkileri konusuna yoğunlaşmış bulunmaktadır. Aktif tektonik kuşak içinde yer alan ülkemizde toplumun bilgilendirilmesi ve depremlere karşı hassasiyetin artırılması konusunda yapılan bu çalışmalar olumlu karşılanmaktadır. Bu kapsamda, Balıkesir ve ilçeleri değerlendirildiğinde Balıkesir Merkez, İlçe ve bazı kırsal mahalleler içinden geçen diri faylar bulunmaktadır.

Balıkesir Merkez, İlçe ve mahalleleri sadece Marmara Denizi içerisinden geçen Kuzey Anadolu Fayı’nın kuzey kolu üzerinde olacak depremden değil; Kuzey Anadolu Fayı’nın güney kolu üzerinde olacak depremlerden de etkilenecektir. Bu nedenle tarihsel/aletsel dönemlerde İlimizdeki birçok antik yerleşim kentinin depremlerle yıkıldığı, can ve ekonomik kayıpların yaşandığı için terk edildiği bilinmektedir. Bu depremlere bakıldığında, Balıkesir İlinin deprem tehlikesi, deprem aktivitesi oldukça yüksek olduğunu ve İstanbul da dâhil birçok İl’e göre daha yüksek olduğu görülmektedir.

DEPREM ÜRETME

POTANSİYELİNE SAHİP FAYLAR…

İçişleri Bakanlığı AFAD Başkanlığı, MTA Genel Müdürlüğü, Dokuz Eylül Üniversitesi ve birçok üniversite ve araştırma merkezinden bilim insanının, Balıkesir ve çevresinde deprem araştırmaları kapsamında yürüttüğü jeolojik, jeoteknik ve paleosismolojik araştırmalar yapmıştır. Yapılan bu araştırmalar sonucunda, Balıkesir ve çevresinde yer alan diri faylar üzerinde yapılan araştırmalar gerek tarihsel, gerekse aletsel dönemde meydana gelen depremlere ilişkin önemli bilgiler elde etmişlerdir. Bu bilgiler doğrultusunda Kuzey Anadolu Fayı’nın güney koluna ait fay segmentleri, Yenice-Gönen Fayı, Edremit Fay Zonu, Balıkesir il merkezinden geçen Havran-Balıkesir Fay zonu ve güneydeki Simav Fayı, Bekten Fayı, Gelenbe Fayı, Pazarköy Fayı, Manyas Fayı, Evciler Fayının deprem üretme potansiyeline sahip alanlar olarak belirlemişlerdir.

2015 yılında gerçekleştirilen “Balıkesir Kent Sempozyum”unda ve Odamız tarafından, Mart-2019’da gerçekleştirilen “Balıkesir’in Afet Durumu ve Yönetimi Çalıştayı”, Balıkesir bölgesinde yer alan ve deprem üreten fay hatları ve zonları üzerinde yapılan jeolojik ve paleosismolojik çalışmalar anlatılmış, hazırlanan bildiriler kitabında makaleler yayınlanmıştır. Söz konusu yayınlarda; Edremit Fay Zonu (Sözbilir vd..2016) ve Havran-Balıkesir Fay Zonuna (Sözbilir vd..2016b ve Sümer vd.,2018) ait Hendek Tabanlı Jeolojik ve Paleosismolojik çalışmaların sonuçları elde edilen bulgular uluslararası dergilerde de yayınlanmıştır.

6.5’DAN BÜYÜK 7.2’YE KADAR..

Yapılan jeoloji ve paleosismoloji çalışmaları sonucunda; Balıkesir- Gökçeyazı fay segmentinde depremlerin tekrarlama aralığının 1000 yıl olarak kabul edildiği, bu fayın 2000 yıldır kırılmadığı ve kırıldığında Mw:6.5’den büyük, Mw:7.2 büyüklüğe kadar deprem üretme potansiyeline sahip olduğu belirtilmektedir. Bu yüzden; Balıkesir Gökçeyazı fayının tehlikesine dikkat çekmemiz gerekiyor.

Başta merkezi yönetim ile ilgili kamu kurumları, yerel yönetimler, meslek odaları ve birey olarak toplumun her kesiminin öncelikle afet zararlarının azaltılması konusunda kendimize düşen görev ve sorumluluklarımızı hiç vakit kaybetmeden yerine getirmemiz gerekiyor. Ülkemizin her bölgesine özgü ve o bölgenin sorunlarını çözmeye yönelik deprem risklerinin azaltılması planlarının yapılması gerekmektedir.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası olarak açıkladığımız görüşlerimiz; ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının, üniversiteler ve bilim insanlarının bu konuda yaptıkları bilimsel çalışmaları da derleyerek, halkımızı ve yerel yönetimlerimizi uyarmak ve bilgilendirmek amacıyla kamuoyu ile paylaşıyoruz. Kamuoyunu doğru bilgilendirmek TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odasının temel sorumlulukları arasındadır.

BİLİMSEL ÇALIŞMA YAPMADAN…

Depremler, konusunda da doğru bilgilerin halkımıza iletilmesi son derece önemlidir. Bu anlamda herhangi bir bilimsel çalışma yapmadan, ya da bilimsel çalışmalara dayalı olmadan, kendi kişisel fikirlerini söyleyen, halkımızı ve yerel yöneticileri yanlış bilgilendirerek, yanlış yönlendirmeye sebep olacak açıklamaların yapılması, yapılacak zorunlu olan çalışmaları aksatacak ve gerekli önlemlerin zamanında alınmamasına sebep olacaktır.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası olarak; afetlere karşı güvenli, yaşanası güzel bir ülke için gerçekleri söylemeye, Bilimle, Emekle, İnatla ve Umutla ifade etmeye devam edeceğiz..

Saygılarımızla,

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası  Balıkesir İl Temsilciliği

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ