YOLLAR YAPILMAKLA BİTMEZ

Sıtkı Şeremetli

GÜNLERİN GETİRDİĞİ
YOLLAR YAPILMAKLA BİTMEZ
Başlıktaki cümle sizlere de rahmetli Demirel’in ünlü bir sözünü hatırlatmıştır: ”Yollar yürümekle aşınmaz” derdi. Benim yazmak istediğim konu gerçek anlamda yol olduğu için, bu başlığı kullandım. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu cuma günü ilimizi ziyaret ederek, incelemelerde bulundu. Bu vesile ile Balıkesir’in yol durumunu kapsayan bir yazı yazmak istedim.
Balıkesir transit bir yerde olduğu ve Türkiye’nin en kalabalık ili olan İstanbul ile üçüncü en kalabalık şehri İzmir arasında geçiş yolu olduğu için, yıllar yıllar içinde hep gündemde olmuştur. Bir de gözümüzden kaçmasın Türkiye’nin en gözde tatil ve turistik yörelerine hep bizim ilimiz sınırları içinden geçilerek gidilirdi. Şöyle bir düşünün sadece Bodrum, Marmaris, Kuşadası ve Çeşme desem bile potansiyel belli.
Bu anlamda fazla uzatmadan sadede gelmek istiyorum. Yıllar ve yıllar içinde siz bırakın, bizim Balıkesir’den Körfez’e o meşakkatli yolun yapılmasını; İzmir yolu bile tek şeritli ve hatta yıllarca Sındırgı’dan geçerek ardından sadece tırmanma şeritleri sonradan eklenen tek şeritli, gidiş gelişli yollarla idare edildi. Net tarihler vermek istemiyorum çok çok geç kalınarak yapıldı. Burada paralı otobanları ayrı tutarak bu yazıyı yazıyorum. Çünkü o ayrı bir konu benim vurgulamak istediğim vatandaşın önceliklerine ve sıkıntılarına göre çok çok yoğun yolların zamanında yapılmamasını ana fikir alarak bu yazımı yazıyorum. Çok kısa, Balıkesir’den çıkarak Çanakkale’ye geçmek istiyorum. Bakın hangi tarihteyiz ve Trakya’yı güneye bağlayan yol hala tek şeritli ve yıllardır o kadar yoğun trafik, Küçükkuyu’dan itibaren rampalarda kamyon arkalarından giden araçlar. Bu yolun (bugün planlanan ve Çanakkale Köprüsüyle entegre olacak otobanı yine ayrı tutuyorum) bu yıllara kadar böyle kalmasını ve vatandaşın yıllarca sıkıntı çekmesini nasıl izah edebiliriz ki? Bakın size yine bizim güzergahta ve İstanbul’dan başlayıp güneye inen bütün illerin kullandığı ve aklıma geldikçe içimin daraldığı Akhisar şehir içi geçişini de hatırlatmak istiyorum. Yıllarca evet yıllarca, milyonlarca araç o sıkışık Akhisar’ın içinden geçti. Dur kalk, dur kalk hepimizin fıtık olduğu bir geçişti bu. Daha çok yeni bir çevre yolu yapılarak insanlar bu sıkıntıdan kurtuldu. Baktım 10 km’lik bir çevre yolu…Yani milyonlarca insan yıllarca 10 km’lik bir çevre yolu için bu sıkıntıyı yaşadı. Ben burada yıllar yıllar içinde görev yapan bütün Ulaştırma Bakanlarının ve Karayolları Genel Müdürlerinin bunda vebali var diye düşünüyorum. Çünkü bu iş sadece Akhisar’ın meselesi değildi ki; oradan geçen bütün ülke insanlarının sorunuydu. Nerede nokta atışı hizmet? Binlerce km otoban yapıyorsun tamam güzel amenna ama milyonlarca insanı Akhisar’da fıtık ettin yıllarca. Benim meselelere bakış açım bu…
Şimdi gelelim Bakan’ın Balıkesir turuna… Bir kere şunu belirteyim ki; Bakan nokta atışı bir planlamayla incelemelerde bulundu. Ayvalık’ta yıllardır kronikleşmiş bir balıkçı barınağı meselesi ve fırtına sonrası alt yapı eksiklikleri…Yine yıllardır sürüncemede kalmış İvrindi-Korucu-Bergama yolu…Belki de en çok milletvekillerinin kullanacakları Dursunbey- Tavşanlı yolu ile ilgili incelemeler. Balıkesir’e gelen Bakan’ın isabetli yerlere götürülmesi yararlıdır. Benim burada üzerinde durmak istediğim şu: Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, cuma günü Balıkesir’deki çok hızlı turun ardından akşam saatlerinde ayrıldı ve ertesi günü de bir baktık yine çok önem verilen Ahlat-Karahasan-Malazgirt yolunun açılış törenindeydi. Yani bu bakanlığın üst düzeyde bütün yetkililerinin mesaisi ve dikkati oraya çevrildi. Yani bir gün önce Balıkesir ve ilimizle ilgili yapılan bütün çalışmalar alt düzeydeki bürokratlara aktarıldı. Bu gündeme ve çalışmalara göre böyle gider durur. İşte burada bizim üst düzey idarecilerimizin ve özellikle milletvekillerimizin üzerine düşen; 11 Haziran 2021’de Balıkesir’de bu bakanlığın en üst düzeyde gündeme getirdiği çalışmaların takibini yapmaktır. Bu çok disiplinli bir şekilde yapıldığında hizmetler uzun zaman geçmeden yerine getirilmiştir ki bunu da en iyi bilen Ankara temsilcilerimizdir. Yapılmıyor edilmiyor diyecek değilim ama bu takipler olmazsa Ankara bürokrasisi için rutin çalışmalar anlamı taşıyan İl bazındaki işlerimiz (Çünkü bizim özelimiz olan o işler gibi yurdun her yerinden önlerine projeler geliyor) gecikir.
Yani tekrar yola gelirsek bu kadar geniş bir yüzölçümüne sahip ülkemizin ve yine büyük bir yüzölçüme sahip Balıkesir’imizin yolları doğal olarak yap yap bitmez. Bilmem anlatabildim mi?
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ