İŞSİZLİK VE YENİ İMKÂNLAR (Ramazan KARACA)

Sıtkı Şeremetli

İŞSİZLİK VE
YENİ İMKÂNLAR
(Ramazan KARACA)
Hızla artan nüfusumuzun getirdiği en önemli problemlerden birisi hem ülkemizde hem de şehrimizde işsiz insanların artmasıdır. Daha doğrusu okuyan okumayan birçok gencin, orta yaşlının ve geçinmekte zorlanan emeklilerin iş aramaktadır. Bu durum bir gerçektir ve Allah kimseye yaşatmasın her anlamda sıkıntılıdır.
Bu konuya neden girdiğimi anlatayım. Geçen günlerde yapılan bir araştırmayı okumuştum. Bu araştırma, hem dünyada hem de ülkemizde yaşlı nüfusun arttığı ve uzun bir dönem bakıma ihtiyaçlarının bulunduğu yönündeydi. O haberden biraz alıntı yaparak durumun ne olduğunu kısaca aktarmak istiyorum.
“Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından her yıl açıklanan yaşlı istatistikleri 65 yaş ve üstü bireyleri kapsıyor. TÜİK verilerine göre Türkiye’deki yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı giderek artıyor. 2008 yılında 65 ve üstü yaş grubunda bulunanların tüm nüfusa oranı yüzde 6,8 iken bu oran 2018’de yüzde 8.8’e çıkmış, yani 7 milyon kişiyi geçmiş. Ayrıca yaşlı nüfus 2013’den itibaren 5 yılda yüzde 17 artmış. Bunun yanında, Türkiye’de doğuşta beklenen yaşam süresi erkekler için 75 yaş ve kadınlarda 80 yaş olarak belirlenmiş. Türk Geriatri Derneği (Yaşlılık hekimliği ya da Geriatri; yaşlılık dönemindeki sağlık sorunları ve bu sorunların tedavileriyle ilgilenen tıp dalıdır. ) Genel Sekreteri Prof. Dr. Dilek Aslan, Türkiye’de 2023 itibariyle yaşlı nüfus oranının yüzde 10,2’ye yükselmesinin beklendiğini belirterek şunu ekliyor, “Birleşmiş Milletler’in tanımına göre bir ülkede yaşlı nüfus oranının yüzde 8 ile yüzde 10 arasında olması o ülkenin yaşlı, yüzde 10’un üzerinde olması ise o ülkenin çok yaşlı olduğunu gösteriyor. Yani Türkiye, 2023 itibariyle çok yaşlı ülkeler arasında olacak.”
İşte durum bu şekilde anlatılmış. Yani ülkenin yaşlı bir nüfus haline gelmesiyle bir mesleğe çok daha fazla ihtiyaç olacak. Geçtiğimiz günlerde şehrimizin tanınmış iş insanlarından olan Esin Döndüoğlu facebooktan bir paylaşım yapınca bu araştırma yazısı aklıma geldi. Esin Hanım yaşlı annesine bir bakıcı arıyordu ve paylaşmıştı. Aradan birkaç gün geçince yine bir paylaşımla bakıcıyı bulduğunu yazdı. Ama o paylaşımda bir gerçeği de dile getirdi. Bu anlamda bir ihtiyaç olduğu belli. Diyor ki Esin Hanım: ”(…)Sağlıkla kimsenin zora düşmemesi dileğimle…Bu arada bizim kadınlarımız yokluktan işsizlikten hiç şikayet etmesin ..İş var ama oturarak çalışmadan para yok, iş beğenmeyenlere çalışılmayacak iş varsa bize de söylesinler bizler bu yaşta hala salakça uğraşmayalım”
Aynı meseleyi ben de yaşamıştım ve şimdilik hallettik. İşte bu araştırmada önümüzdeki yıllarda bu anlamda çok fazla iş imkânının olacağını hatta olduğunun altı çiziliyor. Türk Geriatri Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Dilek Aslan, Türkiye’de yaşlı bakımında her gereksinime yönelik profesyonel meslek gruplarına kolay ulaşılamadığını belirtiyor. Aslan’a göre bu konuda değişen demografiye uyum sağlayacak modellere ve bu modellerde görev alacak iş, meslek gruplarının profesyonel standart eğitimlerinin geliştirilmesi yararlı olabilir. Ayrıca, yaşlı bakımı bütün bireylerin görev alabileceği bir alan ve istihdamın güvenceli bir biçimde planlanması halinde herkesin bu alanda çalışabilmesi desteklenmeli.
Benim bildiğim bu anlamda halk Eğitim Merkezleri de yaşlılık bakım kursları açarak sertifika veriyor. Böyle çalışacak bir kişi aradığımızda hemen yanı başımızda insan bulamıyor. Bu konuda meslek sahibi olanların iş bulma imkânlarının hızla artması büyük ihtimal. O halde bu imkânları değerlendirmek gerekiyor. Çünkü yaşlı insanlara bakmak hiç de kolay bir iş değil. Bilinçli bakıcılara ihtiyaç var.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ