İFFET, MÜSLÜMANIN SÜSÜDÜR

İFFET, MÜSLÜMANIN SÜSÜDÜR
  • Manşet
  • 21 Aralık 2021 16:35
  • 550
İFFET, MÜSLÜMANIN SÜSÜDÜR
Ahlak kitaplarında güzel ahlakın alametleri arasında zikredilen olgulardan biri de iffet sahibi olmaktır. Çok geniş anlamlara sahip olan bu kelime sözlüklerde “haramdan uzak durmak, helâl ve güzel olmayan söz ve davranışlardan sakınmak” anlamına gelir. İffetin bir diğer tanımı da “yeme içme ve cinsî arzu konusunda ölçülü olmak, aşırı istekleri bastırıp dinin ve aklın buyruğu altına sokmak suretiyle kazanılan erdem” şeklinde özetlenir.
İffet Kur’an ve sünnetten hareketle geniş anlamlara sahip bir kelimedir. Bu konuda Kur’an fihristinden iffet, edep, hayâ vb. konulardaki ayetlere bakabilirler.
İffetli olmak; kadın veya erkek olsun Allah’ın koyduğu ilkelere teslim olmak ve sınırları zorlamamak demektir. İffet oturuşundan kalkışına, yemesinden içmesine, giyimden kuşama, rızkı kazanmasından harcamasına, evlenmesinden aile hayatına varıncaya kadar Allah’ın çizdiği hudutlara razı olmak ve Hz. Peygamber (sav)’in izinden yürümek demektir. İffetli olmak göze, gönle, ele, dile, kulaklara yani bedene hâkim olmak demektir. Nefsi temizlemek ve malayani işlerden uzak durmak demektir.
İffetli olmak azgınlıktan, şımarıklıktan, yüzsüzlükten, başkalarını rahatsız etmekten, başkalarının malına ve mülküne göz koymaktan, ırz ve namusuna göz dikmekten, yalan ve sahtekârlıktan, kul ve kamu hakkı yemekten uzak durmak demektir. İffet sahibi insanlar kendilerine kötülük yapmaktan çekindikleri gibi başkalarına kötülük yapmaktan da çekinirler. Ağırbaşlı ve vakur insan olmalarının yanında edep, hayâ, tevazu ve gani gönüllülük onların zînetidir.
Ayet ve hadislerden yola çıkarak iffeti muhafaza etmek için şu hususlar öne çıkar;
Gözünü harama bakmaktan muhafaza etmeli,
Kalbine sahip olmalı, ihlas ve takvayı hayatına esas almalı
Tesettüre uygun giyinmeli, tesettürün ruhuna uygun yaşamalı
Mahremimiz olmayanlarla halvet olmamalı
Her türlü hayâsızlıktan kaçınmalı
Mideye haram gıda sokmamalı
Malayani işlerden uzak durmalı
Ölümü çokça hatırlamalı
Özellikle iffeti muhafaza noktasında edeple gözün muhafazası, tesettüre uygun giyinmekle de bedenin korunması yanlışa gitmemek için en önemli ilkelerden biridir.
İffetsizliğin en kötü sonuçlarından biri gayri meşru yaşamak ve zinaya düşmektir. Yüce Allah; “Zinaya yaklaşmayın. Zira o, bir hayâsızlıktır ve çok kötü bir yoldur.” (İsrâ; 32) buyurmaktadır. Dolayısı ile şuurlu bir insan günaha giden bütün yolları kapatmakla mes’uldür.
Hz. Yusuf’un başına gelenler Kur’an-ı Kerimde detaylı bir şekilde anlatılmakta ve bu olay kıssaların en güzeli olarak nitelendirilmektedir: “Evinde bulunduğu kadın (gönlünü ona kaptırıp) ondan arzuladığı şeyi elde etmek istedi ve kapıları kilitleyerek “Haydi gelsene!” dedi. O ise, “Allah’a sığınırım, çünkü o (kocan) benim efendimdir, bana iyi baktı. Şüphesiz zalimler kurtuluşa eremezler” dedi.” (Yûsuf; 23)
Bu ve devam eden ayetler tam bir insan psikolojisini anlatmaktadır. İnsan beşerdir, şaşabilir. İster erkekte, isterse kadında olsun; bazen güzellik ve cazibe, bazen mal ve mülk, bazen statü insanın gözüne perde indirip yanlış yollara tevessül etmesine sebep olabilir.
Ama ayette de görüldüğü üzere Hz. Yusuf gibi insan Allah’a sığınır, kendine iyilik ve ikram edenin kıymetini bilir, zalim ve nankörlüğe meyletmezse, ihlaslı olursa Allah (cc) onu korur. İffetli yaşamak bazen meşakkatli de olabilir. İnsan iftiraya da maruz kalabilir. Ama Müslüman zindana dahi atılsa istikametini bozmaz, emrolunduğu gibi dosdoğru olur.
İffet bir rızıktır. Hem dünyada hem ahirette kişinin saadet vesilesidir. Hz. Peygamber (sav) Efendimiz; “Siz bana altı şeyi garanti edin, ben de size cennete girmeyi garanti edeyim: Konuştuğunuzda doğru söyleyin. Va’dettiğiniz zaman va’dinizi yerine getirin. Size bir şey emanet edildiğinde emanete riâyet edin. Allah’ın yasakladığı günahlardan uzak durmak suretiyle iffetinizi koruyun. Harama bakmaktan sakının. Ve elinizi haramlara dokunmaktan koruyun (Ahmed b. Hanbel, Müsned, V, 323/21695).
Hz. Peygamber (sav) Efendimiz dualarında “Allah’ım, senden hidayet, takva, iffet ve gönül zenginliği istiyorum.” (Müslim, Zikir, 72.)buyurmaktadır.
Öyleyse bizde bir genç kızdan daha hayâlı ve iffetli olduğu ashabı tarafından bize tanıtılan Hz. Muhammed (sav)’in ümmeti olarak bu dua ile birlikte şöyle diyelim; “Allah’ım! Erkeklerimizi Hz. Yusuf gibi koşullar ne olursa olsun iffetine sahip çıkanlardan, kadınlarımızı ise Hz. Meryem gibi nadide bir çiçek gibi yetiştirilip iffetini muhafaza edenlerden eyle!” Amin!
İzzet ALTINTAŞ / İl Vaizi
Bir yazı görseli olabilir
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ