EN BÜYÜK KAZANÇ ÇOCUĞA YATIRIM

Sıtkı Şeremetli

EN BÜYÜK KAZANÇ
ÇOCUĞA YATIRIM
(Ramazan KARACA)
Hafta sonu bir gazetenin ekinde yapılan bir araştırmanın sonuçları açıklanmıştı. Bu araştırmaya göre ailelerin çocuklarına yaptıkları yatırım ele alınmıştı. Buradaki yatırımın sadece maddi değil aynı zamanda manevi anlamda da olduğunu belirtmek de fayda var.
Peki, nedir çocuğa yatırım derseniz biraz değinmek isterim. Öncelikle burada dar gelirli bir ailenin de çocuğuna yapacağı yatırımın çok önemli olduğu vurgulanıyor. Şayet bir aile çocuğuna gereken yatırımı yapmazsa gelecekte onun da dar gelirli bir birey olarak kalmasının kaçınılmaz olacağının altı özellikle çizilmiş. Araştırma ve sonuçlarına göre aile bireyleri hem parasal hem de zaman anlamında çocuklarına yatırım yapmazlarsa, ya da tam tersini yaparlarsa, üzerinden doneler veriyor. Şayet bunu olumlu olarak uygularlarsa, bunlar çocuklarının nasıl büyüdüğünü, gelecekte eğitim, aile ve iş yaşam dengesiyle ilgili kendi tercihlerini de etkileyebilir. Bunu örnekleyelim isterseniz: Maddi durumu iyi bir aile çocuğu için daha fazla imkânlar oluşturup geleceğini daha iyi bir şekilde planlayabilir. Ama burada gözden kaçmaması gereken bir durum var ki o da ailenin maddi durumunun iyi ya da bozuk olmasıyla alakalı değil. Çünkü diğer yatırım, yani çocuğun ebeveyn ile geçirilen zamanın maddiyatla bir alakası yok ve bu yatırım ancak anne babanın çocuğuna ayırdığı zamanla ilintili. Çok zengin bir aile çocuğuna yeterince zaman ayıramadığında çok önemli bir yönden onu eksik bırakmış ve de bu anlamdaki yatırımını da yapamamış demektir. Uzmanların belirttiğine göre yatırımın iki anlamda maddi ve manevi olarak yapılacağı varsayımından hareket edersek, bir taraf eksik kalmış olacaktır. İşte burada zenginin kendi iş gücü zamanından feragat ederek sağlayacağı yatırımı belki de maddi gücü az olan bir aile daha fazla yapabilecektir. Bütün mesele bunun farkına varabilmektir.
Konu biraz karmaşık gibi gelebilir ama aslında üzerinde biraz düşünüldüğünde gerçekleştirilmesi çok kolay da olabilir. Yani uzmanlar diyor ki; çocuğunuza biraz fazla zaman ayırın ve onun yeteneklerini iyi çözün. Arkasından da elinizdeki imkânlarla onun yetenekleri doğrultusunda eğitimine ve gelişmesine destek olun. Bu destek için gerekirse bilgi anlamında siz öncelikle bir destek alın. Çocuklarımızın bizim hayat standardımızın üzerine çıkması anlamında bir gelişim göstermesi bizim performansımıza bağlı olduğunu unutmamak gerekiyor. Örneğin çocuğumuzu körleştirecek olan materyaller yerine onların zihinsel zekâlarını geliştirecek, kaliteli zamanlar geçirmesine katkıda bulunmak gerekiyor. Bunlar da kitap okuma, satranç öğrenme, bilişsel oyuncaklar alma olarak değerlendirilebilir. Bizler nesiller arası farkındalık ve avantajları fark ettiğimiz anda ebeveynler olarak çocuklarımızın geleceklerini daha olumlu yönde geliştirebiliyoruz.
Bütün bu veriler bize gösteriyor ki, çocuklarımıza yapılan yatırımlar yüksek düzeydeki maddi yapıda bulunan ailelerin evlatlarının aynı düzeyde kalmalarına ya da çok düşük düzeye inmelerine neden olurken, bunun tam tersi de gerçekleşebiliyor. Çocuğa yapılan iyi bir yatırım gelecek nesillerin düşük gelirli ya da yüksek gelirli olmaları yönünde en önemli belirleyici oluyor. Bunları etrafımızda görebilir ya da okuyabiliriz. Önemli olan ebeveynler olarak biraz kafamızı kaldırıp “Bizler evlatlarımız için neler yapabiliriz” diye düşünüp bunu uygulayabilmemizdir…

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ