BÜYÜK TÜRK CASUSU İNGİLİZ KEMAL

Sıtkı Şeremetli

14 ŞUBATA AZ KALDI.
BÜYÜK TÜRK CASUSU İNGİLİZ KEMAL
(Göktuğ ŞEREMTLİ)
Bu ÜLKEDE doğup büyüyen sayısız insanı ara sıra sizlere tanıtmaya, hatırlatmaya çalışıyorum.
Bugün de adını –gençler pek tanımasa da- orta yaşlardan itibaren herkesin bildiği bir kişiden söz etmek istiyorum.
O, “Türk Casusu İngiliz Kemal”.
Onu çoğumuz, Ayhan Işık’ın baş rolünü oynadığı filmden biliriz. Sonra başka filmlere, dizilere de konu olmuş bu efsanevi kişilik.
İngiliz Kemal lâkabıyla tanınan Ahmet Esat Tomruk, Millî Mücadele kahramanlarından, Balıkesir Kuvayı Millîye için çalışan, Atatürk’in emri ile Yunan ordusuna sızan bir casustur.
1887’de, Cerrahpaşa’nın Altımermer semtinde doğdu. . Galatasaray Sultanisinde okur. Okulda okurken, hobi olarak kartpostallara ilgi duyar. Bu sebeple postaneye sık sık gider. Hafiyeler, 16 yaşındaki Esat’ı yakalar. Jöntürkler’in örgütünden diye işkence ederler.
Dayısı, Esat’ı ülkeden kaçırtmak için bir Yahudiyle anlaşır. Ona para verir. Yahudi, küçük Esat’ı gizlice bir İngiliz bandıralı gemiye bindirir.
Ancak kaptan, Esat’ı yakalar. Parası yoktur. Esat kaçaktır. Kaptan, Esat’ı bir baba şefkatiyle korur. Sonra da evlat edinir. Esat, İngiliz gibi büyür. Navy College’de okur ve mezun olur. Salon adabını da öğrenir. Okul yıllarında profesyonel olarak boks yapar. Birçok birincilikler kazanır.
Ahmet Esat Tomruk, 1914’te Navy College’den mezun olmuş. Bir süre daha İngiltere’de kalmış. Burada profesyonel boksörlüğe başlamış. İngiltere ve Fransa’da maçlar yapmıştı.
İstanbul’a geldiğinde asker kaçağı olarak hapse atılır. Hapishanede; İstanbul’un en iyi yankesicilerinden birini dayak yemekten kurtarınca, ondan yankesicilik öğrenmiştir.
O yıllarda “Teşkilat-ı Mahsusa” ya girmiş. Bir ara Kara Kemal’den ve Dramalı Rıza’dan çetecilik dersleri almış.
Millî Mücadele’nin başlarında Balıkesir’de Kuvayı Millîye’nin hizmetine girerek, istihbarat faaliyetlerinde bulunmuş. İngiliz Kemal, bir ara İngiliz casusu Lawrence’i izlemekle görevlendirilmiş. Batı Trakya’da Yunan ordusundaki Ermeni general Antranik’in karargahına sızmış. Oradan aldığı bilgileri Ankara’ya göndermiş.
Esas adı “Ahmet Esat” unutularak Tekilat-ı Mahsusa’nın kendisine verdiği kod adı olan “İNGİLİZ KEMAL” adını burada kullanmaya başlamış. Büyük Meclis açılınca, Ankara’ya gider. Mustafa Kemal, Fevzi ve İsmet Paşalarla görüşür.
Kuran, bayrak ve tabancaya el basarak sadakat yemini eder. Atatürk’ün emri ile Midilli üzerinden Yunan işgali altındaki İzmir’e geçer. Onu Amerikalı bir gazeteci sanan üst düzey Yunan kumandanlarla kurduğu ilişkiler sayesinde casusluk faaliyetlerinde bulunur. Onlardan aldığı bilgileri Türkiye’ye aktarmıştı..
Yakalanır. Sorgulanır. Casus olduğunu asla kabul etmez yakalanarak idama mahkum edilir. Bir şekilde kurtularak, Uzun süre Yunanistan’da hapis yatar. Bir şekilde Yunanistan’daki hapishaneden de kurtularak, Türkiye’ye gelir.
Daha sonra 2.Dünya Savaşı sırasında Macaristan, Romanya ve Bulgaristan’da Türkiye için çalışmış. Savaştan sonra İngiliz işgalindeki Kıbrıs ve Filistin’de istihbarat çalışmaları yaptı.
İkinci Dünya Savaşı sırasında Balkan ve Avrupa ülkelerinde casusluk yapması için tekrar göreve çağrılır. 1919’da Arap çöllerinde başlayan kariyerini 1950’lerin sonlarında yaşanan Kıbrıs sorununa kadar sürdürür.
“Soğuk Savaş” yılları, Ahmet Esat Tomruk gibi kahramanlara ihtiyaç duymaz. Kumarhanelerde kazandığı paraları da mücadele için harcar.
Devletten para ve mevki talep etmez. Bazen dansör, bazen boksör, bazen şoför, bazen de krupiye olarak çalışır.
Dünyanın dört bucağını dolaşır. Bin bir surat Ahmet Esat Tomruk, son yıllarında sahipsizdir. Beş parasız kalır. Yoksulluk içindedir. Yıllar sonra, 26 Haziran 1964’te, 487 sayılı kanunla TBMM tarafından vatani hizmet tertibinden 500 Lira aylık bağlanır kendisine. Maceralı bir hayat süren Ahmet Esat Tomruk, 14 Şubat 1966’da Çankırı’da ölür. Mezarı oradadır.
İngiliz Kemal çok iyi bir boksördü. Çok iyi İngilizce, Fransızca, Rumca konuşuyordu. Gerçek kahramandı. 14 Şubat 1966’da 74 yaşında öldü
ACABA 14 ŞUBATTA, ÖLÜM YIL DÖNÜMÜNDE ONU, O BÜYÜK KAHRAMANI, HATIRLAYACAK MIYIZ?
(AYDIN AYHAN)
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ