Balıkesir’in Geçmişi Gün Yüzüne Çıkacak

Balıkesir’in Geçmişi Gün Yüzüne Çıkacak

Balıkesir’in Geçmişi Gün Yüzüne Çıkacak

Balıkesir Kent Konseyi tarafından düzenlenen Arkeoloji Buluşmaları düzenlenen açılıp programıyla başladı. Üç gün sürecek etkinlikte Balıkesir’deki arkeolojik alanlarda yapılan  kazı çalışmalarının durumu ele alınarak, eserlerin gğn yüzüne çıkarılması konusunda yapılması gerekenler gündeme getirilecek.
“Balıkesir bölgesinde geçmişi M.Ö. 8000’li yıllara ait tarih yatıyor” Vali Şıldak Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda yaptığı konuşmada; Balıkesir’in yer üstü zenginliklerinin yanı sıra yer altında barındırdığı tarihle de önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı. Vali Şıldak, “Balıkesir her alanda zengin diyoruz, Türkiye’yi doyuran şehir diyoruz, tarım, sanayi, hayvancılık diyoruz. Ama bir bakıyoruz bu kadarla kalmıyor yerin altı da zengin. Bu anlamda madenciliğimize işaret etmek istiyorum. Hakikatten Balıkesir coğrafyasının altında büyük bir hazine yatıyor. Bu anlamda birçok madencilik faaliyeti de İlimizde gerçekleştiriliyor. Ama bununla da kalmıyor, M.Ö. 8000’li yıllara kadar uzanan bir tarih yatıyor. Bu anlamda da İlimizin bir hazineye ev sahipliği yaptığı muhakkaktır. Anadolu; Medeniyetler Beşiğidir. Büyük medeniyetler Balıkesir coğrafyasından da geçmiş. Dört büyük antik şehirden bahsediyoruz ama Prof. Dr. Abdullah Soykan 300’ün üzerinde antik yerleşim yerinden bahsetti ve bu sıradan bir söz değil, İlimiz için büyük bir nimet, büyük bir atılım fırsatı. Bu çalıştay bu manada İlimizde gerçekleştireceğimiz çalışmalara iyi derecede öncülük edecek ve buradan alacağımız çıktılar yol haritası belirlenmesinde hepimize öncülük edecek, ışık tutacak sonuç verecek.” diye konuştu.
“Kazı çalışmalarını 12 aya yaymalıyız”
Vali Hasan Şıldak kazı çalışmalarının 12 aya çıkarılması konusunda da gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini ifade ederek, “Her şeyden önce benim de gördüğüm kazı sürelerini kesinlikle uzatmamız lazım. Yılda 50-70 gün periyodunda yapılan kazılarla mesafe alamıyoruz. Bunun için bütçe gerekiyor. Bu bütçe için sponsorluklar çok iyi bir model. Gerek İlimizde sanayi ve ticaret alanında çalışan yetkin firmalardan gerekse ulusal ölçekte kapısını çalacağımız, bazı taleplerde bulunacağımız, bu konuda destek sağlayacak kuruluşlardan sponsorluklar elde etmek, bakanlık desteklerini artırmak ve kazılarımızdan en az birini 12 aya yaygın hale getirmek, üniversite bütçelerinden de pay ayrılması için girişimde bulunmak ve her şeyden önce bir iradeyle güç birliği oluşturmak durumundayız. Bu aşamada bu çalışmalar bize şunu sağlayacak; bir kere evrensel kültürün bize olan mirası tescillenip gün yüzüne çıkarılmış olacak. İkincisi restore edilerek koruma altına alınmış olacak, tekrar yaşatılacak, eski haline döndürülecek ve tabi ki turizme katkı sağlayacak. İlimiz turizmi daha çok deniz turizmine dayalı, henüz çeşitlenmesini sağlayamamış ve bu alanda gelişmeye müthiş derecede açık bir yapı arz ediyor. Kültür, tarih, antik şehirler ören yeri statüsüne kavuştuğunda buralara yapılacak tanıtma merkezleri, karşılama üniteleriyle, sosyal donatılarıyla buralar cazibe merkezi haline gelecektir. Altınoluk’a gelen bir yerli turistin bile, yazlıkçı insanımızın bile buraları görmeden ayrılması mümkün olmayacaktır diye düşünüyorum. Bunlar hayal değil, yapabiliriz ve bu koruma, kullanma dengesi içinde atacağımız adımlar eminim ki İlimiz ekonomisine ve turizm gelirlerinin yükselmesine büyük bir katkı sağlayacaktır” diye belirtti.
Arkeoloji Buluşmalarının ilk gününde açılış konuşmalarıyla başlayan program “Balıkesir’de Yer Alan Kazıların Mevcut Durumu ve Hedefler” konulu panel ile devam etti. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Abdullah Soykan’ın yaptığı panele Antandros Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Gürcan Polat, Kyzikos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Nurettin Koçhan, Daskyleion Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Kaan İren ve Adramytteion Antik Kenti Bilimsel Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Murat Özgen konuşmacı olarak katıldı.
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ