“BALIKESİR BİR EĞİTİM MERKEZİDİR”

“BALIKESİR BİR EĞİTİM MERKEZİDİR”
Balıkesirliler İlber Ortaylı’yı yağmur altında dinledi…
İlber Hoca Balıkesir ve eğitim ağırlıklı bir konuşma yaptı:
“BALIKESİR BİR EĞİTİM MERKEZİDİR”
Altıeylül Kitap Fuarı’na bir söyleşi için gelen ünlü tarihçi yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı yağmur altında Balıkesirlilere seslendi.
Akşam saatlerinde Balıkesir’e gelen İlber Ortaylı’yı Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı Belediye’de karşıladı. Kısa bir süre Belediye’de ağırlanan İlber Ortaylı söyleşi için Kitap Fuarı’na geçti. Yağmura rağmen şemsiyeli veya şemsiyesiz bir durumda kendisini çok sayıda Balıkesirli karşıladı.
Ardından çok kısa bir şekilde katılımcılara hoş geldin diyen Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı, İlber Ortaylı’yı konuşmasını yapmak üzere sahneye davet etti. İlber Ortaylı öncelikle çok önemli bir Fuar’da buluştuklarını belirterek başladığı konuşmasında özetle şunları söyledi:
Memleketimizin adı Karesi Beyliğidir, bizim verdiğimiz bir addır ve aşiret ismidir. Yakın mazide Karesi Sancağıdır. Karesi Sancağının başkenti olan Balıkesir’in kelime anlamı eski hisar, eski kale demektir. Her anlamda öneme haiz olan Balıkesir’in ayrı bir önemi de, eğitim merkezi olmasıdır. Biliyorsunuz İstiklal Harbinin önemli aydınlarından ve tartışmasız Türkiye Cumhuriyeti’nin bir numaralı Eğitim Bakanı Necati Bey’dir. Bu memlekette saygı duyulması gereken insanlardandır. Mustafa Necati’nin yetiştirdiği öğretmenler Türkiye’ye Türkçeyi öğretmiştir; bu İstanbul Türkçesidir… Doğru imla ve temiz Türkçedir. Necati Bey’in ismi verilen Eğitim Enstitülerinden yetişen öğretmenlerden birisinde ben de öğrenim gördüm ve profesörler de dâhil en iyi Türkçe-Edebiyat öğretmenimdi Türkan Hanım ve galiba da buradan mezundur. Maalesef Eğitim Enstitülerini kapattılar. Onun için bunların diriltilmesi lazımdır.
Balıkesir’de gençlerin imtihanlarla yetenekleri tespit edilerek ortaya çıkarılmalı ve ona göre okulların kurulması gerekir. Çünkü burası Türkiye Cumhuriyeti’ni kalkındıran bir eğitimin merkezi olmuştur. Siz burada 1920’lerde 30’larda eğitim görenlerin isimlerini münevverlerin bir listesini elinize alsanız, şaşarsınız kimler var diye… Mesela bizim Hoca Halil İnalcık buradan mezun oldu, daha birçok sayısız insanlar var. Buranın başka bir toprak olduğunu anlarsınız. Çocuklarınızı Ankara’daki Milli Eğitim Bakanlığının standart programlarına göre yetiştiremezsiniz; burası ayrı bir yer. Dünyanın her yerinde bazı yerler için bazı istisnai uygulamalar söz konusudur. Çünkü deha ve zekâ az bulunuyor. Kabiliyetlerini harcayamazsınız. Bu memleketin kütüphanelerle donatılması gerekiyor. Bu tip kitap Fuarlarının teşviki, yapılması sevindiricidir ve devam etmesi lazımdır. Türkiye’de zayıf olan kütüphanedir.”
İlber Ortaylı’nın yaklaşık bir saatlik konuşmasının ardından Vali Hasan Şıldak tarafından plaket ve bir tablo hediye edildi.
RAMAZAN KARACA
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ