Dün MHP’yi ele geçirmek isteyenler bugün Ak Parti’yi bölmeye çalışıyor

Sıtkı Şeremetli

Dün MHP’yi ele geçirmek isteyenler bugün Ak Parti’yi bölmeye çalışıyor

(Hasasn ÖZTÜRK)

Siyasette kartlar yeniden karılıyor. MHP’nin birkaç yıl önce yaşadıklarının bir benzerini Ak Parti için sahneye koydular.

 

Hani şu 2016 yılında MHP’yi ”Olağanüstü Kongre” ile ele geçirme hamlelerinden ve sonrasındaki ayrışmadan söz ediyorum.

Onun bir benzerini bu kez Ak Parti için yürürlüğe koymuş görünüyorlar. MHP’de kongre maharetiyle yönetimi ele geçiremeyenler ayrışarak yeni bir parti kurmuşlardı ve o günlerde ”2015’te Erdoğan’ı Beştepe’ye hapsetmek isteyen Ak Partililerin arkasındaki güç ile MHP’yi bölenlerin arkasındaki güç aynı mı” diye sormuştuk. (3 Mayıs 2016 Yeni Şafak)

 

***

İyi Parti (İP) Genel Başkanı Meral Akşener’in, ”Ne yapsak muhafazakar, dindar tabana hitap edemiyoruz. Babacan ve Davutoğlu ile bunu başarabiliriz” minvalindeki açıklamasından sonra Ak Parti’deki istifaları ve gelişmeleri görünce insan ister istemez bazılarının 2015/2016 yıllarında “siyaseti nasıl dizayn etmek istediklerini” hatırlıyor.

Ali Babacan’ın kuracağı parti ile Ahmet Davutoğlu’nun kuracağı parti ”Ak Parti’nin tabanına” yönelik bir hamleden başkaca bir şey ifade etmeyecekse ki öyle görünüyor. O halde yakın geçmişte Ak Parti ve MHP’ye yönelik hamle yapanların bugün yeniden harekete geçtiğini söylemek yanlış olmasa gerek.

Bu köşede 3 Mayıs 2016’da şunları yazmıştık:

”ÖLÜSÜ, DİRİSİ, PKK’LISI, PARALEL’İ MHP’DE KONGRE İSTİYOR”

“Ortadoğu gazetesinin dünkü sayısında sürmanşetten, ‘Ölüsü, dirisi, PKK’lısı, HDP’lisi MHP’de kongre istiyor’ başlıklı bir yazı kaleme alındı.

Yazının ilk bölümünde birçok soru soruldu:

‘Mesela Kandil’deki katil Cemil Bayık niçin ‘MHP de değişmek zorundadır’ demektedir? Öldürüldüğü iddia edilen Mihraç Ural, öteki dünyadan bile MHP Kongresi’ne niçin bu kadar ilgilidir?

…HDP’li Hasip Kaplan niçin ‘MHP’ye artık Fatiha okuyun’ demektedir?

…Bir PKK’lı niçin bu derecede MHP’de kongre istemektedir?

‘HDP’ye oy verdim ve pişman değilim’ diyen Nazlı Ilıcak, niçin MHP’de değişim istemekte ve şimdi niçin ‘MHP’de değişim tohumu yeşerdi’ başlıklı yazı yazmaktadır?

Bu sorula cevabını bir zamanların MHP’lisi Mümtaz’er Türköne vermiş!

Diyor ki Türköne, (Erdoğan siyasetine) “…Çomak sokacak yegane güç MHP.”

Anladık mı şimdi, MHP’deki lider değişimini savunanların derdini? (03.03.2016 Y.Şafak)

O gün MHP’deki lider değişimini sonuna kadar savunanların tek amacı ”Erdoğan’ın siyasetine çomak sokmaktı.”

Ve bunun için yapmadıklarını bırakmadılar. Bugün içinse Erdoğan siyasetine çomak sokacak bir başka aparat bulmuş görünüyorlar. Ak Parti içinden çıkarılacak iki siyasi parti.

Ali Bayramoğlu dünkü yazısında Davutoğlu ve Babacan’ın benzer ve ayrılan yönlerini yazarken aynen şöyle bir ifade kullanmış:

“Babacan ve Davutoğlu aynı havuza akan farklı ısıdaki, ancak benzer kalitede sulara benzetilebilir. Havuz dolduğu zaman önemli olan, orada oluşacak ısı ya da denge olacaktır.”

Bu cümlenin anlamı şudur: İki aktör, meşreplerine göre Ak Parti tabanından oy tırtıklayacaklar ve bu oylar eninde sonunda aynı havuzda toplanacak.

Niyetleri, beklentileri bu yönde!

Çünkü dün MHP’deki lider değişiminin Erdoğan’ın siyasetine çomak sokacak yegane siyasi güç görenler, bugün Ak Parti içinden çıkacak olan iki siyasi partiyi aynı bağlamda değerlendiriyorlar.

Peki Davutoğlu ve Babacan kimin yerine ”Havuzu dolduracak?”

Bu sorunun cevabını Sayın Akşener veriyor. Millet İttifakı’nın oyları iktidar için yeterli değil. Yanına HDP’yi koyuyorsunuz yine yetmiyor. Saadet Partisi’ni koyuyorsunuz yine olmuyor.

Artık hükümet kurmak için yüzde 50+1’e ihtiyaç var. Ve o ihtiyaç için Ak Parti’nin muhafazakar tabanından ”tırtıklamak” gerekiyor.

Son yerel seçim de gösterdi ki artık ideolojik olarak başka başka kamplarda olunsa da Erdoğan’ı devirme dürtüsü birlikte hareket etmede yegane motivasyon kaynağı!

O halde 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimi için CHP/HDP- İP ve SP’nin yanına bir başka muhafazakar eğilimli parti eklenebilirse Erdoğan yenilebilir.

Denklem bu ve bu denkleme koşa koşa ”evet” diyen iki eski Ak Partili mevcut. ”Farklı ısılarda olsa da aynı havuza akan su” milasi!

2016 yılında MHP’nin başına örülen çorabı unutanlardan değiliz. MHP’nin başına çorap örüldüğü günlerde FETÖ’nün yayın organı Zaman gazetesinde bir yazı yazan şu an tutuklu Mümtazer Türköne’nin, (Erdoğan siyasetine) ”çomak sokacak yegane güç MHP’dir” cümlesini unutacak değiliz.

Ali Bayramoğlu’nun, “Aynı havuza farklı ısılarda akan su” örneğinin ne olduğunu anlamayacaklardan değiliz. Hele hele, ”Ölüsünün, dirisinin, PKK’lısının, Paralel’inin (FETÖ) MHP’de kongre istediği” günleri unutacak hiç değiliz.

Ne çok benziyor o günkü MHP’ye yapılanlarla bugün Ak Parti’ye yapılanlar farkında mısınız?

Son baharda siyasi hava ısındıkça ısınıyor.

Takipteyiz.

Yeni Şafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ