ZEYTİN ÜRETİCİSİ YAĞMUR BEKLİYOR…

ZEYTİN ÜRETİCİSİ YAĞMUR BEKLİYOR…

ZEYTİN ÜRETİCİSİ YAĞMUR BEKLİYOR…

Ziraat Odası Başkanı Ali Yılmaz Diker, Edremit Körfezinde bulunan 10 milyon zeytin ağacı üreticisinin biran önce yağmurların yağmasını beklediğini söyledi. Başkan Diker,” Zeytin ağacına yaklaşık dört aydır bir tek yağmur damlası düşmedi” dedi.

ZEYTİN ÜRETİCİSİ YAĞMUR BEKLİYOR...

 

Balıkesir Haber Merkezine yaptığı açıklamalarına, Edremit Körfezinde yaklaşık olarak 10 milyon zeytin ağacının hasat öncesi yağacak bir yağmur beklediğini vurgulayarak başlayan, Edremit Ziraat Odası Başkanı Ali Yılmaz Diker, sadece Edremit’te bulunan 3 milyon zeytin ağacına yaklaşık dört aydır bir tek yağmur damlası düşmediğini belirtti.

Başkan Diker açıklamalarına şöyle devam etti:

“Bu yüzden zeytin, dalında buruşmuş ve gelişmesini tamamlayamamıştır. Bunun yanında sadece sulama imkânı olanların yanında toprak yapısından dolayı bazı bölgelerde zeytin taneleri kendiliğinden gelişme gösterirken, sulama imkânı olmayan yerlerde ise zeytin buruşmuş ve gelişmesini tamamlayamamıştır. Bu günlerde olabilecek bir yağış zeytinin gelişmesini sağlamaya ve zeytinin yağlanmasına çok faydası olacaktır. Ancak meteorolojik bilgilere bakılırsa bölgede Eylül ayının sonuna kadar yağış gözükmemektedir. Bu da zeytinin gelişmesini olumsuz yönde etkileyecektir. Hava tahmin raporları inşallah yanılıp da, bölgede oluşabilecek güzel bir yağış sonrası üretici sofralık zeytin toplama hazırlıklarına Ekim ayı ortalarına doğru başlayabilecektir”

ZEYTİN SİNEĞİ İLE MÜCADELE

Açıklamasında yaşanan sıkıntılara da yer veren Başkan Yılmaz Diker bu konuda da şu bilgileri verdi:

“Hasat döneminin beraberinde getirdiği olumsuzluklardan bir tanesi de zeytin sineğidir. Bu zararlıya karşı bölgede kontroller haftada iki gün yapılmakta olup, şu an sadece Gemlik ve Domat zeytinleri ile sulanan veya gelişmesi iyi olan bölgelerde yapılacak sofralık zeytine karşı İlçe Tarım Müdürlüğünce ve Ziraat Odası Başkanlığınca yapılan ilan ve duyurular ile ilaçlama yapılması üreticilere duyurulmaktadır.”

Edremit Ziraat Odası Başkanı Ali Yılmaz Diker bu iki konuya şu eklemeleri de yaptı:

”Yaklaşmakta olan zeytin hasadında şu an tek eksiğimiz evet yağıştır. Bu sebeple zeytin daneleri sulama imkânları olan zeytinliklerin haricindekiler dalında buruşmuştur. Bir an önce bölgeye düşecek yağmur, hem hasadı çabuklaştıracak, hem de zeytinin kalitesini arttıracaktır. Aynı zamanda üreticinin sızma yağlar elde edebilmesi için de muhakkak zeytin sineğine karşılık hasat öncesine kadar belirli periyodlarla ilaçlamaya devam edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde geçen sene olduğu gibi % 30’lara kadar ürün kayıpları yaşanabilir”

1 KG ZEYTİNYAĞI 30 TL’DEN AŞAĞI KURTARMAZ

Bu arada tüm zeytin üreticisine de bereketli bir sezon geçirmelerini ancak maliyetlerinin çok yüksek olduğunu Ziraat Odası olarak tespitlerinin, 1 kg. zeytinyağının maliyetinin 25 lira olduğunu, bunun üzerine % 20 geçinme payının da koyulmasından sonra üreticinin, 30TL’dan aşağıya zeytinyağı satması halinde para kazanamayacağın dile getiren Başkan Diker açıklamasını şu şekilde tamamladı:

“2020 yılında üretim maliyetlerinin çok yüksek olduğu bir dönem yaşıyoruz. Özellikle gübre ve ilaç yurtdışından ithale dayalı olduğu, döviz fiyatlarının da çok yükseldiği bir dönemde ilaç ve gübre fiyatları aldı başını gidiyor. Yine yüksek elektrik fiyatları sulama ücretleri de üreticinin cebini yakıyor. Tüm bunlara bağlı olarak hasatta çalışacak insanlar da pandemiden dolayı gelip gitmelerindeki sıkıntı ve geçinmeleri için işçilik ücretlerini yüksek tutuyor. Bütün bunlar üreticinin belini büküyor. Onun için her şeyin fiyatlarının arttığı bir dönemde kusura bakılmasın ama üreticiden hiç kimse bir fedakarlık istemesin. Zaten üretici ürününe ilave zam falan istemiyor. Üretici yapmış olduğu harcamalarındaki maliyetlerini kurtarmak istiyor.

2020/09/2020-09-21-11-51-07.jpg

2020/09/2020-09-21-11-51-10.jpg

2020/09/2020-09-21-11-51-13.jpg

2020/09/2020-09-21-11-51-16.jpg

2020/09/2020-09-21-11-51-19.jpg

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ