Zeytin perisi… .. ve doğanın mucizeleri….

Zeytin perisi… .. ve doğanın mucizeleri….
  • Manşet
  • 20 Ağustos 2022 07:53
  • 288

Zeytin perisi… ..??? ve doğanın mucizeleri….
Avcunuza sığacak kadar 20 – 25 cm boyunda simsiyah bir kuş düşünün, bazen karga yavrusu zannederler, kuzguna benzer, ama değil, sarı gagalı, parlak tüylü, insanoğlu için kutsal bir kuştur o…
En çok ne sever biliyor musunuz? Zeytin…
Bir çırpıda yutar gördüğü yerde zeytin meyvesini, kursağını doldurup gider yuvasına. Kursağında öğütür etli meyve kısmını, ama çekirdeğini öğütemez…
İşte işin ama’sı onun işçiliğinde, doğasında bulunan kudretinde saklıdır. Bunu anlamak için zeytin ağacının doğasını bilmek gerekir önce….
Zeytin ağacı sıcak-kurak iklimlerde yetiştiği için, az suya ihtiyaç duyan bir bitkidir, işte bu yüzden hem dalları hem de çekirdeği sert olur. O yetiştirilmesi en zor ağaçtır, toprak bile bu odunu sert, kuru ve kalın ağacın aynı özellikteki çekirdeğini filizlendirmek için çaresiz kalır…
Bakmayın siz onun Akdeniz’deki yayılmacı politikasına, Tarihi 8000 yıl öncesine dayanır. Nuh Peygamber’le başlayan hikayesi Antik Yunan’a, Mısırlılardan, Romalılara kadar uzanır. Ama oralarda da en eski tarihi 3700 yıldır. İlk nerelerdeydi, sonra nasıl bu coğrafyaya geldi pek bilinmemekle birlikte, zeytin yetiştiriciliğinin, ilk kez M.Ö. 4000 yıllarında Anadolu’da başlamış ve buradan Akdeniz’in diğer ülkelerine yayılmış olduğu bulgularla kanıtlanmıştır…
Tüm bunlar insan gücüyle zeytin ağacının yaptığı yolculuktur. Peki zeytini en çok yayan, onu ordan oraya taşıyıp diken, çekirdeğinin doğada en kolay şekilde filizlenmesini sağlayan “Karatavuk kuşu” nun zeytin yetiştiriciliğine katkısına ne diyelim?…
Tarihte kutsal sayılan zeytinin, kutsal yandaşlarından biridir “Karatavuk kuşu”. Biri incir ağacı, diğeri de bu kuş. Zeytinin olmazsa olmazları…
Kuşun zeytin ağacına , doğal yayılım yolundaki katkısına gelince; gerçekten de kutsal bir görevi vardır bu süreçte. Çünkü Karatavuk kuşu, kursağında öğüttüğü etli kısımdan arta kalan odunsu zeytin çekirdeğini, kursağındaki küçük çakıl taşları ve salgıladığı kuvvetli asitile iyice inceltip, nemlendirir. Toprağa düştüğünde filizlenecek kadar incelttiği çekirdeği en elverişli coğrafyada, en uygun mevsimde toprağa bırakan bu kuşun nesli tükenmemeli.
Kürşad Alp Beyoğlu
Beğen

Yorum Yap
Paylaş
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ