YÖRÜK ÇOBAN KÖPEKLERİ

YÖRÜK ÇOBAN KÖPEKLERİ

 

Yörük konar/göçer Türkmen oymaklarına verilen bir addır. Yörük anlam olarak yürüyen göçen anlamındadır. Osmanlı Devleti son dönemlerinde, zorunlu iskan politikası ile Yörükler tüm Anadolu’da yerleşik hayata geçmişlerdir. Ağırlıklı olarak Batı Anadolu Ege ve Akdeniz bölgesinde Toros dağları silsilesi ve eteklerinde yerleşmişlerdir. Dolayısıyla Yörük köpekleri de tüm Anadolu’da olmakla birlikte ağırlıklı olarak  Batı Anadolu, Ege ve Akdeniz bölgesinde görülmektedir. Özellikle Batı Anadolu’da ki boğuş kültürü sebebi ile günümüze kadar yoğun şekilde popülasyonları devam etmiştir.

Konar göçer Yörük/Türkmen oymakları ve obaları yabani ye karşı etkili ve heybetli, kaslı, kemikli bunun yanında atletik köpekleri kullanmaya özen göstermişlerdir. Hem sürü koruma köpeği hemde boğuş kültürü sebebi ile heybetli köpekler günümüze kadar seçilerek soyları devam etmiştir.

Aynı zamanda Türkiye’nin en eski sürü koruma köpek ırklarından birisidir. Kısaca YÖRÜK KÖPEĞİ olarak bilinir. Asıl görevi küçükbaş ve büyükbaş hayvanları hem barınaklarında, hem de yaylımda korumaktır. Türkiye’de  sürü koruma ve alan koruma köpeği olarak kullanılırlar. Sürü koruma köpeği olarak ağır siklette dünyanın en başarılı köpeklerinden birisidir. Aile ve çocuklarla  uyumlu, akıllı ve çiftlik hayvanlarına karşı son derece bağlıdır. Sabırlı ve toleransı yüksektir bir köpek ırkıdır.

Fiziksel Özellikler: Heybetli ve son derece hızlı, kalın kemikli atletik bir köpektir. Vücut yapısı  uzun sallı dikdötgenden, kareye yakın dikdörtgene kadar görülür. Somak, göz kemerinden burun ucuna doğru aynı kalınlıkta inmesi ve burun ucunun düz olması belirgin bir özelliktir.  Bu kafa yapısı Yörük köpeklerinin diğer çoban köpeklerinden kolayca ayrılmasını sağlar. Kısaca at kafa olarak tarif edilirler. Hafif belirgin alın stopu vardır. Çift katmanlı kürk yapısı aranır. Tüy uzunluğu iklime bağlı olarak değişmektedir. Kürk  vücuda yapışıktır ve gergindir. Kuyruğunu sırtına doğru yarım ay şeklinde, dokuz ya da tek tur kıvırmaktadır. Göz kahverengi ağırlıklı olmak üzere kehribar renkte görülür. Dudaklar çok fazla sarkık değildir. Üst dudaklar alt dudakların biraz altına inebilir ve tahliye dudakları biraz sarkabilir. Çok aşırı sarkık dudaklar istenmez. Renk ağırlıklı boz ve tonlarıdır. Ala, Çapar ve Kızıl renkli olanlarıda vardır. Ayrıca melanistik maske ırk özelliğidir. Ters maske (Domino) de görülür.

Boyutları: Yetişkin erkeklerde omuz yüksekliği 85-90 cm arası, ağırlık 60-80 kg civarındadır. Omuz yüksekliği 95/100 cm ve ağırlığı 100kg ve üstü olanları da görülmüştür. Yetişkin dişilerde omuz yüksekliği 70-80 cm, ağırlık 60-65 kg civarındadır. 85/90 cm ve 70/75 kg olanları da görülür.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ