“SEN MUHTAR MISIN BİRADER?”

Sıtkı Şeremetli

“SEN MUHTAR MISIN BİRADER?”
(Ramazan KARACA)
Bu soruyu bir yerlerden hatırlayanlarınız vardır mutlaka… Mahalle kültüründe bir durumu çok kurcalayan ya da soran birisine biraz da tersleyerek; “ Ne karışıyorsun, sen muhtar mısın birader?” derler. Birçok kişi bu söylemi duymuştur. Buradan şunu çıkarabiliriz; “Yani muhtarsan, ancak sorabilirsin”
İşte toplumumuzda böylesine bir algının da oluşmasına neden olan Muhtarlık müessesesinin ayrı bir yeri vardır bizde… Dün de onların günüydü, yani 19 Ekim Muhtarlar Günü’ydü. Bu amaçla önceki gün 20 İlçeden yaklaşık 800 muhtarla İl Protokolü toplandı ve onlarla yemek yendi konuşmalar yapıldı. Seçilmiş bir mahallenin temsilcisi olan Muhtarlar hakkında çok şey söylendi anlatıldı. Hem idari anlamda hem de siyasi anlamda büyük fonksiyonlara sahip olan muhtarlarımız her zaman, her iki kesimde de belirli bir önem arz eder. İdari anlamda bildiğimiz gibi bütün resmi evrakların bir şekilde uğrak yeri olurken, aynı zamanda da siyasetçilerin vazgeçilmezleridir muhtarlar…
Yemekli toplantıda kayda değer bulduğum bir iki açıklamayı buraya da almak istiyorum. Özellikle Vali Hasan Şıldak’ın şu cümleleri dikkat çekiciydi:” Dünya ölçeğinde bakıldığında muhtarlık kurumunun ülkemizdeki işleyişi ile tamı tamına uyuşan başka bir model yok. Muhtarlar kamu yönetimi ve yerel yönetim zincirinin en önemli halkasıdır. Türkiye’nin coğrafi olarak 11nci, nüfus olarak 17nci büyük şehrinde sizlerle birlikte mesai yapıyoruz. İlimizde birlik, beraberlik, bütünlük içinde olduğumuz takdirde kurumlarımızın işbirliği ile şu ana kadar yürüttüğümüz üstün performans çerçevesinde aşamayacağımız engel olmayacaktır.”
Bu cümleler muhtarların ne denli önemli bir fonksiyonu olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda Vali Şıldak muhtarlarımızın performansından da memnun.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz da önemli bir vurgu yaptı. Muhtarlarla siyaset üstü bir duruşla el birliğiyle çalıştıklarını ifade eden Başkan Yılmaz, “Muhtarlarımız sayesinde vatandaşlara ulaşıyoruz. Hepimizin vazifesi milletin yalnız kalmamasıdır. Asıl olan milletimize yerinde hizmet etmek. Muhtarlarımızla daha sık bir araya geleceğiz” dedi…
Bunlar muhtarlarımızın ne kadar fonksiyonel bir görev ifa ettiklerini anlatan açıklamalardı. Bu arada madem muhtarlar günü, o zaman benim dikkatimi çeken bir durumu da anlatalım. Biliyorsunuz özellikle posta ve diğer kurumlardan gelen evrakların bir kısmı eğer kişi yerinde yoksa teslim edilmiyor ve muhtarlığa bırakılıyor. Ben muhtarlıklara girince görüyorum ki, masaların üstünde demet demet evraklar. Ne ararsanız var. Bütün bunlar bu muhtarlarımızın oldukça önemli bir mesaisini alıyor. Acaba bunlara bir çare olamaz mı diye aklıma geliyor. Zannediyorum onlar da bu durumdan çok şikâyetçi. Ama galiba en çok şikâyet ettikleri, değişik durumlarda gelmesi istenen hizmetler için mahallelinin kendilerini sıkıştırmalarıdır. Bu anlamda duyumlarımız çok oluyor çünkü.
Ama öyle ama böyle muhtarlık bizim toplumumuzda her zaman kendini hissettiren ve olmazsa olmazlarımızdandır. Zamanında kendileriyle çok röportajlar yapmıştım.
Onun için muhtarlarımıza bu önemli ve zorlu görevlerinde ben de kolaylıklar ve başarılar diliyorum.
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ