KURBAN ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

KURBAN ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
  • Manşet
  • 25 Haziran 2022 12:09
  • 356
KURBAN ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
Malum Kurban Bayramı yaklaşıyor… Bizde bu yazımızda kurban ile ilgili dikkatlerden kaçan bazı noktaları tekrar hatırlatmak istiyoruz. Ebû Hüreyre (R. anh)’den rivayet edildiğine göre; Resûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: “Varlıklı olup da Kurban bayramında kurban kesmeyen kimse bizim musallamıza/namazgâhımıza yaklaşmasın”. (Sünen-i İbni Mace Edahi (Kurbanlar) 2/3123)
Yukarıda zikrettiğim hadis bir uyardır. Maksat kurban kesmeyeni camiden uzaklaştırmak değil, bu ibadetin önemini ortaya koymaktadır. Bu sebeple Müslüman, kurban kesme noktasında gayretli olmalı, harama bulaşmadan mali imkânlarını zorlamalıdır. Dünyalık bir mal edinme noktasında bütün gücünü zorlayan Müslüman, bu hususta gaflete düşmemelidir.
Kimler kurban kesmekle yükümlüdür?
Müslüman, akıllı, buluğa ulaşmış, hür ve mukim, aynı zamanda nisap miktarı mala sahip olanlar için kurban kesmek vaciptir. Dolayısı ile bir evde bu şartları taşıyan ister kadın, ister erkek olsun kurban kesmekle yükümlüdür. Diğer şartlara haiz olup, fakir olanlar ise kurban kesmekle mükellef değildir. Özellikle “komşulara ayıp olmasın, çocuklar mağdur olmasın” gibi nedenlerle fakirlerin, bir de faizli kredi alıp kurban kesmesi kabul edilebilir bir durum değildir.
Hangi hayvanlar kurban edilebilir?
Kurban koyun, keçi, sığır, manda ve deveden olur. Başka hayvanlar kurban edilemezler. Lakin devenin 5 yaşını, sığır ve mandanın 2 yaşını, koyun ve keçinin 1 yaşını doldurmuş olması gerekir. Sadece kuzu 6.ayı tamamladığında annesi gibi gösterişli olursa o takdirde kurban edilebilir.
Günümüzde kurban kesiminde hayvanların yaşı doldurulmadan kurban edildiğine dair sık sık duyumlar alıyoruz. Bu nedenle kurban kesecek kişi hayvan alırken çok dikkat etmeli, gerekirse işten anlayan birisiyle alışverişe gitmelidir. “Yanlışı varsa vebali satıcınındır” diyerek işin kolayına kaçmamalıdır.
Bir hayvanın kurban edilmesini engelleyen kusurlar nelerdir?
Kurban edilecek hayvanın bazı kusurlardan uzak olması gerekir. Genel olarak; kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bazı azaları eksik meselâ bir veya iki gözü kör, kulakları ve boynuzları kökünden kesilmiş, dili kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökülmüş, kuyruğu ve memesi kesik hayvanlar kurban olmaz. Bu konuda daha fazla bilgi için Alo 190 Fetva hattını arayabilirsiniz.
Deve, sığır ve manda hepsinin niyeti kurban olmak kaydıyla (ister akika, ister adak) 7 kişiye kadar kesilebilir. Koyun ve keçiyi ise ancak tek kişi kesebilir. Hisseli kesimlerde hayvan kesildikten sonra paylaşımın eşit kiloda ve adil yapılmasına dikkat edilmesi gerekir.
Kurban ile ilgili bir diğer husus satışta meçhullük olmaması gerekir. Yani alıcı hangi hayvanı aldığı bilmelidir. Bu hayvan belli olduktan sonra peşin veya daha sonra ödemek üzere anlaşıldığında fiyat belli olmalıdır. Bir diğer hususta kilo birim fiyatını baştan belli etmek şartıyla kesimden sonra çıkacak kilo üzerinden de alışveriş yapılabilir.
Satın alınan hayvanın derisi, sakatatı ve boynuzları vb. ile bir bütün olarak alıcıya aittir. Dolayısı ile “sen benim hayvanıma kurbana kadar bak, derisi veya sakatatı senin olsun” denilemez.
Burada özellikle bir yanlışı belirtmek istiyorum; bazı marketler kurban hissesi alırken 25 kg, 35 kg gibi günler öncesinden sanki kilo ile et satar gibi bayram günü alacağımız etin kilosunu belirlemekte ve fiyatı da buna göre oluşturmaktadır. Bu işlem caiz değildir. Çünkü yukarıda da ifade ettiğimiz gibi belli hayvan üzerinden işlem yapılması gerekir. Bu hayvanın kurban kesim günlerinde kesilmesi gerekir ve hisse sahiplerine de çıkan etin tamamı eşit ve adil şekilde verilir.
Kurbanda asıl olan kendimizin kesmesidir. Yani kesiminden itibaren bu ibadete şahitlik etmek ve kurbanın derin manalarını bire bir yaşamaktır. Fakat günümüzde şehirleşme ile birlikte bazı zorlukların yaşandığı da muhakkaktır. Bundan dolayı son yıllarda “vekâletle kurban kesim organizasyonları” artmaktadır. Eğer kendimiz fiziki şartlarımızın yetersizliği veya başka sebeplerle üzerimize vacip olduğu halde kurban kesemeyeceksek, bu durumda bir başkasına veya “vekâletle kurban kesim organizasyonlarına” yetki verip kurbanımızı kestirebiliriz. Böylece bu hayırlı işten mahrum olmayız.
Böyle bir durumda kurban kesim vekâletimizi vereceğimiz organizasyonun güvenilir ve dini kurallara göre bu işi yapması çok önemlidir. Diyanet İşleri Başkanlığımız ile Türkiye Diyanet Vakfı her yıl olduğu gibi bu yıl da vekâletle kurban kesimi yapmaktadır. 2022 yılı için yurt içi kurban bedeli 2.250 tl, yurt dışı kurban bedeli de 1.800 tl olarak belirlenmiştir. Arzu eden kardeşlerimiz adresinden online, yada müftülüklerimize gelerek bağış yapabilirler.
Bu haftaki yazımızı bir hadis-i şerifle bitirelim: Hz. Âişe”den rivayet edildiğine göre, Allah Resûlü (sav) şöyle buyurmuştur: “Âdemoğlu kurban günü Allah katında kurban kesmekten daha güzel bir amel işlemez. Kurban, kıyamet günü boynuzları, kılları ve tırnaklarıyla (sevap olarak) gelir. Kurban, henüz kanı yere düşmeden, Allah tarafından kabul edilir. Bu sebeple kurban kesme konusunda gönlünüz hoş olsun, (bu iş size zor gelmesin).” ( Tirmizî, Edâhî, 1)
Nasip olursa haftaya kurban ibadetinin farklı veçheleri ile devam edeceğiz!
İzzet ALTINTAŞ / İl Vaizi
Bir hayvan ve şunu diyen bir yazı 'KURBAN ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR? balikesirilmuftulugu' görseli olabilir
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ