KUR’AN’IN MÜJDELEDİĞİ AY; RAMAZAN-I ŞERİF

KUR’AN’IN MÜJDELEDİĞİ AY; RAMAZAN-I ŞERİF

KUR’AN’IN MÜJDELEDİĞİ AY;
RAMAZAN-I ŞERİF

Millet olarak zor günlerden geçtiğimiz şu günlerde beklenen misafirimiz geldi. Rabbimize hamd, âlemler Sultanı Efendimize ve O’nun yolundan gidenlere selam olsun.
23 Nisan Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gece ilk sahuru, 24 Nisan Cuma günü de ilk orucu tutmuş olacağız inşallah. Rabbim şimdiden âlem-i İslam’a mübarek eylesin.
Hoş geldin; ey Şehr-i Gufran! Hoş geldin.

Neydi Ramazan Ayı, Neydi Getirdikleri?

Ramazan ayı; Kur’an ayıdır.
Ramazan ayı; oruç ayıdır.
Ramazan ayı; hayır ve bereket ayıdır.
Ramazan ayı; dua ve niyaz ayıdır.
Ramazan ayı; şükür ayıdır.
Ramazan ayı; zikir ayıdır.
Ramazan ayı; itikâf ayıdır.

Ramazan ayı; günahlardan temizlenme, cehennem ateşinden kurtulma ayıdır. Hz. Peygamberimiz (s.a.v.) bu ayı bize anlatırken şöyle buyurmuşlardır; “Evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennem azabından kurtuluştur.”

Ramazan ayı; Yüce Rabbimizin sevgisiyle dolup taştığımız; oruç, iftar, sahur, teravih, dua, secde, itikâf ve mukabelelerle manevi hayatımızı güçlendirdiğimiz, daha iyi bir kul olma yarışına girdiğimiz mübarek bir aydır.

Ramazan ayının on iki ay içerisinde özel bir yeri ve değeri vardır. Ramazan ayı, ayların sultanı olarak kabul edilmiş ayrıca Kur’an-ı Kerimde adı geçen tek aydır.

Bunalmış ve daralmış gönüllere şifa, kirlenen kalplere nur, Mü’minlere rahmet olan Kur’an-ı Kerim, bu ayda nazil olmaya başlamıştır. Bu sebeple bu aya; “Kur’an ayı” da denilmektedir. Bu hakikat Bakara suresi 185. ayet-i kerimede şöyle anlatılır; “Ramazan ayı öyle bir aydır ki, insanlara doğru yolu gösteren, Hak ile batılı ayıran Kur’an-ı Kerim, o ayda indirilmiştir. Sizden her kim bu ayı idrak ederse oruç tutsun…”

Başkanlığımız tarafından 2020 yılı Ramazan ayı; “Ramazan ve Sorumluluk Bilinci” ana temasıyla idrak ve ihya edilecektir. Ramazan ayında bir kere daha bireysel ve toplumsal sorumluluklarımız hatırlayacağız. Kendimizle hesaplaşacağız. Başımızı avuçlarımızın arasına alıp nerelerde yanlış yaptık muhasebesini yapacağız inşallah.
Ramazan ayı; hatalarımızı fark etme ve günahlarımızdan tövbe edip Yüce Rabbimize yönelmek için bir fırsatımız olacak inşallah.

Ramazan gelirken yine boş gelmedi. Sevgi getirdi, bereket getirdi, nimet getirdi, dahası kaybettiklerimizi bir kere daha bizimle buluşturmak üzere evimize, sokağımıza misafir olmak için geldi.
Yüce Mevla’mızın rızası ve sevgisini kazanmaktan tutun şefkat ve merhamet duygularımızın gelişmesi, huzur ve güvenin tesis edilmesi, açlığa, susuzluğa, sıkıntılara karşı dayanma gücünü kazanmak, zorluklarla sabır ve sebatla mücadele etmek, fakirlerin halini düşünmek, sahip olduğumuz nimetlerin değerini öğrenmek, ahlakımızı güzelleştirmek, hoşgörülü olmak daha nice güzel hasletler hep Ramazan ayında oruçla kazandığımız değerlerimizdir.
“Eğer insanlar Ramazan’daki ikram ve ihsanın tam olarak farkına varabilselerdi, bütün senenin Ramazan olmasını isterlerdi.” Hadis-i Şerifi Ramazan ayının feyz ve bereketinin ne denli yüce olduğu konusunda bir kere daha dikkatlerimizi çekmelidir.
İlahi rahmetin insanlık üzerine sağanak sağanak inişine şahit olduğumuz bu mübarek Ramazan ayını, hayatımızın son Ramazan’ı imiş gibi değerlendirelim. Bu ayı, gaflet ve dalgınlıkla geçirmeyelim.

Ramazan ayını mübarek kılan en önemli unsurlardan birisi de hiç şüphesiz Kadir Gecesidir. Ramazan ayı içinde gizlenmiş olan Kadir Gecesini Hz. Peygamber (s.a.v.) Efendimiz; “..Ramazan ayının son on günü içinde arayın.” Buyurmuşlardır.

Hz. Peygamber (s.a.v.) Efendimiz, Ramazan ayının son on gününe, ayrı bir önem verir, Mescid-i Saadette İtikâf’a girer, ibadet ve itaatle meşgul olurdu.

Ramazan Ayında Ümmete Verilen Beş Hediye:
Hz. Cabir bin Abdullah (r.a.), Resulullah (s.a.v.) Efendimizin şöyle buyurduğunu rivayet etmektedir:
“Ümmetime Ramazan ayında beş özellik verilmiştir ki, bunlar benden önceki hiçbir Peygamberin ümmetine verilmemiştir.
1-Ramazan ayının ilk gecesi olunca Allah (Azze ve Celle) ümmetime rahmet bakışıyla bakar. Allah (Azze ve Celle) her kime rahmet bakışıyla bakarsa, ona ebedi olarak azap etmez.
2-Akşamladıklarında iftar vaktinde ağızlarının kokusu Allah katında misk kokusundan daha güzeldir.
3-Melekler her gün ve gece onlara istiğfar ederler, bağışlanmalarını dilerler.
4-Allah (Azze ve Celle) cennetine emredip: “Kullarım için hazırlanıp süslen. Onların dünya meşakkatlerinden kurtulup, benim saadet yurduma ve ihsanıma istirahat için gelmeleri yaklaştı” buyurur.
5-Ramazanın son gecesi olunca, Allah Ramazan ayını ibadetle geçiren kullarının hepsini bağışlar.” Orada bulunanlardan bir sahabe,
-O gece Kadir Gecesi midir? Diye sorunca:
-“Hayır, çalışanları görmüyor musun? Onlar çalışıp işlerini bitirince ücretleri kendilerine tam olarak ödenir” buyurdu.

Ramazan Ayında Neler Yapmalıyız:
Bu yıl içerisinde bulunduğumuz şartlar her ne kadar kişisel ve toplumsal bazı tedbirleri almamızı gerektiriyor ise de genel olarak Ramazan ayında yapılması önerilen davranışlarımızı en azıdan değerlerimizin kaybolmaması için dikkatlerinize sunmak istiyorum. İmkânlar nispetinde yapma konusunda özel gayret gösterelim inşallah.

Sahur yapmak, faziletine inanarak oruç tutmak, tüm uzuvlarımızı haramlardan korumak, iftar için acele etmek ve iftar vermeye gayret etmek, teravih namazı kılmak, son on gün itikâfa girmek, çokça Kur’an-ı kerim okumak ve hatim yapmak, tövbe istiğfar etmek, dua etmek, salâvat getirmek, fıtır sadakası vermek, haramlardan uzak kalmak, hatta mekruh olan fiillerden kaçınmak, kalp kırıp kimseleri incitmemek, akraba, eş dost ziyaretleri yapmak, herkese güleryüzlü olmaya özen gösterip selamı aramızda canlı tutmaya özen göstermek. Zira selam ve güleryüz göstermek bize sadaka sevabı kazandıran güzel davranışlardandır.
Geçim sıkıntısı çeken etrafımızdaki kardeşlerimize maddi ve manevi destek olmak.

Hastaneler başta olmak üzere hapishaneleri, çocuk sevgievlerini özellikle huzurevlerini ziyaret edelim, orada bulunan değerli büyüklerimize hal-hatır soralım, dualar edip dualar almanın gayretinde olalım.

Her ne kadar Camilerimizin kapıları açık değil ise de gelin bu Ramazan gönül kapılarımızı açalım.
Kimseler yalnız, kimseler kimsesiz, kimseler selamsız kalmasın.

Bu duygu ve düşüncelerle idrak edeceğimiz Ramazan-ı Şerif ayının, tutulacak olan oruçların ve bilcümle hayır ve hasenatın bu salgın hastalık başta olmak üzere maddi ve manevi hastalıklarımızdan bir an önce kurtulmamıza vesile olmasını; aziz milletimize, âlem-i İslam’a hayırlar getirmesini Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum.

Selam ve dualarla…

Ramazan TOPCAN
Balıkesir İl Müftüsü

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ