İP’TE İŞLER İYİ DEĞİL..ÖZDAĞ PUSUDA BEKLİYOR!..

İP’TE İŞLER İYİ DEĞİL..ÖZDAĞ PUSUDA BEKLİYOR!..

Ümit Özdağ liderlik için pusuda bekliyor
TOLGA POLAT / TÜRKGÜN

İP’te, 24 Haziran seçimlerinin hemen ardından başlayan liderlik kavgası, 31 Mart seçimlerindeki başarısızlığın ardından yeniden gündemde. Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özdağ’ın görevinden ayrılmasıyla başlayan istifaların artarak çoğalacağı konuşuluyor. İşte, İP’te yaşananların perde arkası;

Bugün FETÖ’den tutuklu hakimlerin desteğiyle, MHP’de başlattıkları korsan kongre sürecinin başarısızlıkla sonuçlanmasının hemen ardından, Meral Akşener, Ümit Özdağ, Koray Aydın’ın başını çektiği grup, kolları sıvamış, yeni partileri İP’i kurmuşlardı. Partinin kurulumu sırasında basının desteğini arkasına alan Akşener, ortak kararla Genel Başkanlığa getirilmiş, Koray Aydın Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olmuştu. Ümit Özdağ ise daha pasif bir görevle Genel Başkan Yardımcılığı sorumluluğunu üstlenmişti.

KAMPTA YUMRUKLAŞMALAR VE AKŞENER’İN GÖSTERMELİK İSTİFASI

24 Haziran seçimlerine MHP’den koparılan isimlerle giren İP, ilk aylarında anket şirketlerinin şişirmesiyle yüzde 20’lerde gösterildiyse de, cumhurbaşkanı adayı olan Meral Akşener, partisinden daha az oyu almış, yüzde 7 ile yetinmiş, partisi İP ise yüzde 9,96 oy ile barajı dahi geçememişti. İlk kazan kaldırmanın işaret fişeği bu sonuçlar olmuştu. Bir ay sonra seçim sonuçlarını istişare etmek üzere Afyon’da düzenlenen kampta tüm parti yöneticilerini toplayan Akşener, beklemediği bir tepkiyle karşılandı. Çalıştayda milletvekili adayı olmayan Yusuf Halaçoğlu ile aday olamayan veya seçilemeyen partililer “Vefasızlık, yarı yolda bırakma, adam harcama” gibi kelimeler kullanarak Meral Akşener’e ağır eleştiriler sıralıyordu. Halaçoğlu’nun üslubunu oldukça sert tutması bardağı taşırmıştı. Kamp sırasında partililerin birbirleriyle yumruklaşmaya varan kavgalarına şahit olan Genel Başkan Meral Akşener, göstermelik istifa restini çekti. Böylelikle ya liderliğini sağlamlaştıracak, ya da daha önce söylediği gibi ‘Babaanne’ olarak yoluna devam edecekti. Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın’ın il ve ilçe teşkilatlarına tam anlamıyla hakim olamaması, ve liderlik pozisyonunu ele alamama korkusu, o dönem Aydın’ın, Akşener’in arkasında durmasını gerektirirken, Ümit Özdağ sessiz kalarak olayları izlemekle yetindi.

KORAY AYDIN’IN TEŞKİLAT HAKİMİYETİ

Partinin kurulum aşamasında Koray Aydın’ın Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirilmesinden bazı parti yöneticileri rahatsızdı. Delegelerin ve teşkilat yöneticilerinin Aydın’a yakın olmasının ileriki süreçte sıkıntı çıkaracağını Meral Akşener’e iletilmişti. Ancak Akşener, MHP’deki korsan kongre sürecindeki birlikteliği bozmamak adına Koray Aydın’a ve Ümit Özdağ’a sırt çeviremiyordu. O dönem kendisine yakın bir ismi, Ersin Beyaz’ı İstanbul İl Başkanlığı görevine getirerek delege bazındaki gücünü kısmen oluşturmak istedi. Seçim başarısızlığının ardından başlatılan il ve ilçe yöneticilerini değiştirme kararı sonrasında, İstanbul için büyük bir yarış başladı. Ersin Beyaz’ı başdanışman olarak yanına alan Akşener, Buğra Kavuncu’nun desteklenmesi için teşkilatlara ve milletvekillerine mesaj göndermiş, elindeki en büyük güç olan İstanbul’u da kaybetmeyi göze alamamıştı. Ancak Koray Aydın’ın bu süreçte ilçelerde ve diğer illerde tam hakimiyet kurduğu da parti içinde bilinen bir gerçek.

‘TEK AMACI MHP’Lİ BELEDİYELERDİ’

İP yönetimine karşı çatlak sesler aslında hiç dinmedi. Seçim süresinde ilçe teşkilatlarında toplu istifalar da yaşanmıştı. Bunu bilen ve bu seçimlerde başarılı olmanın, tabanın gazını almanın tek yolunu, MHP’den belediye koparmak üzerine kuran Meral Akşener, seçim sonrası ikinci yenilgisini aldı. CHP ile birlikte kurdukları Millet İttifakı görüşmeleri sırasında sürekli il ve ilçe tartışmaları yaşayan parti temsilcileri, en sonunda anlaşmış, Konya, Kayseri, Osmaniye, Mersin, Balıkesir gibi kazanılması zor yerler İP’e bırakılmış, CHP ise kazanma oranı yüksek yerleri alarak masadan kalkmıştı. Gündem yaratma konusunda sıkıntı yaşayan, siyaset üretmekten uzak bir görüntüde partisini idare etmeye çalışan Meral Akşener’in, anlaşma sırasında özellikle istediği 3 yer vardı. Balıkesir, Mersin ve Osmaniye. Mersin ile tabanı memnun etmek, Osmaniye ile de, MHP lideri Devlet Bahçeli’ye karşı hasmını kendince zaferle sonuçlandırmak isteyen Akşener, Türkiye genelinde büyükşehir ve illerde sıfır çekmiş, kazandığı 19 ilçe ile televizyonların karşısında zafer beyenatı vermişti.

ÖZDAĞ, ASLINDA 2 AY ÖNCE İSTİFA ETMİŞTİ

Partiye yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özdağ, HDP ile dolaylı yoldan da olsa ittifak kurulmasını ‘Hazmedemiyorum’ diyerek eleştirmiş ve 2 ay önce istifa etmişti. Ancak seçim öncesi bir muhalif hareket olarak görünmek istemiyordu. Seçim süresince ‘Sahada olmayacağım’ diyerek parti çalışmalarına katkı sağlamayacağını açıkça söyleyen Özdağ, kaçınılmaz yenilgiyi görmüş, istifasını seçim sonrasına kadar bekletmişti. Meral Akşener, Koray Aydın ve Ümit Özdağ’ın birbirlerinden haz etmediği ortadaydı. Ümit Özdağ’ın, delegeler ve teşkilatlar üzerinde henüz tam bir hakimiyeti olmadığından, genel başkanlık yarışına hemen girmeyeceği, parti içerisindeki tepkileri bekleyeceği ve Meral Akşener’in aday olmayacağı bir kongre süreciyle ‘Kesin kazanacağı’ bir dönemi beklediği konuşuluyor. Yine partiye yakın kaynaklar, önümüzdeki günlerde birkaç önemli ismin daha istifa edeceğini konuşuyor.

İP’in yöneticileri, Meral Akşener’i, ‘CHP, kazanılamayacak yerleri İP’e bıraktı. Bunda tek sorumlu ve suçlu Meral Akşener’dir’ diyerek eleştiriyor.

Son zamanlarda HDP’ye karşı politika üretmekten uzak durulması ve dolaylı koalisyona zemin hazırlanması da parti içi tabanda ciddi rahatsızlık yarattı.
(TÜRKGÜN GAZETESİ)

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ