GÜNAHLARDAN ARINMA, SEVAPLARLA BEZENME MEVSİMİ; ÜÇ AYLAR

GÜNAHLARDAN ARINMA, SEVAPLARLA BEZENME MEVSİMİ; ÜÇ AYLAR

GÜNAHLARDAN ARINMA, SEVAPLARLA BEZENME MEVSİMİ; ÜÇ AYLAR

25 Şubat Salı günü Üçayların ilki olan Receb-i Şerif ayının ilk gününü, 27 Şubat Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gece ise; Regaib Kandilini idrak edeceğiz. Rabbimize hamd, Âlemler Sultanı Efendimize salat ve selam olsun.
Hicrî takvimin yedi, sekiz ve dokuzuncu ayları olan Receb-i Şerif, Şaban-i Şerif ve Ramazan-i Şerif ayları geleneğimizde “üçaylar” diye adlandırılmıştır.
Aziz milletimiz tarafından “Üçaylar” olarak isimlendirilen, yeni bir manevi mevsimin arifesinde bulunuyoruz. Rabbim, istifade edenlerden eylesin inşaallah.
Receb-i Şerif, Şaban-i Şerif ve Ramazan-i Şerif ayları, Yüce Allah’ın biz Mü’min kullarına ikram ettiği faziletli ve feyizli zaman dilimleridir.
Yapılan duaların dalga dalga Allah’a ulaştığı, dökülen pişmanlık gözyaşlarının günahları silip yok ettiği kandiller geçididir.
Melekî olduğu kadar şeytanî özellikleri de sinesinde barındıran, sevap işlemek kadar günah işlemeye de müsait bulunan insanın, günahlarından temizlenmesi için bir fırsat mevsimidir.
Üçaylara dinimizde son derece büyük önem verilmiştir. Müslümanlar adeta bu ayları hasretle bekler, bu ayları değerlendirmek için azami gayret gösterirler. Hicrî takvimin 7-8-9. ayları olan Receb-i Şerif, Şaban-ı Şerif ve Ramazan-i Şerif aylarının diğer aylar arasında özel bir yere sahip olmalarının birçok hikmeti vardır.
Bu ayların Müslümanlarca önemli ölçüde değer kazanmasının sebepleri arasında beş mübarek kandil gecesinden dördünün bu aylar içinde olmasının ayrı bir yeri vardır. Regaib gecesi; Receb-i Şerif ayının ilk cuma gecesine, Miraç gecesi; Receb-i Şerif ayının yirmi yedinci gecesine, Berat gecesi; Şaban-i Şerif ayının on beşinci gecesine, Kadir gecesi ise; Ramazan-i Şerif ayının yirmi yedinci gecesine rastlar.
İkinci olarak ise Hazret-i Peygamber (s.a.s) Efendimizin bu aylar hakkında verdiği haberler gösterilebilir. Resulullah (s.a.s) Efendimiz, hadis-i şeriflerinde; “Recep Allah’ın ayı, Şaban benim ayım ve Ramazan ümmetimin ayıdır” buyurmuştur. Ayrıca Peygamber (s.a.s) Efendimiz, Receb ayı girince, ” Allahım! Receb ve Şaban’ı bize mübarek kıl. Bizi Ramazana ulaştır.” diye dua ederdi.
Ayrıca Receb-i Şerif ve Şaban-i Şerif aylarının Ramazan-ı Şerif ayından hemen önce gelmeleri Ramazan-ı Şerif ayına hazırlık dönemi olmaları bakımından da son derece önemlidir.
Üçaylar; günahlardan arınma, sevaplarla bezenme mevsimidir.
Üçaylar; geçmişin muhasebesini yapmak konusunda büyük bir imkândır.
Üçaylar; yeni bir hayatın başlangıcıdır.
Üçaylar; İnsanî ve sosyal ilişkilerimizin daha güzel bir kimlik kazanacağı bir zaman dilimidir.
Üçaylar; dini duyguların yoğunlaştığı, ilahi rahmetin dolup taştığı, merhamet, dostluk ve kardeşliğin geliştiği, yardımlaşma ve hayır duygularının arttığı bir mevsimdir.
Üçaylar; geçmiş ümmetlerin uzun senelerde yapıp ettiklerine mukabil ahır zaman ümmetine kısa zamanda bol mükâfatların verildiği zaman dilimidir.
Ramazan-i Şerif ayındaki farz orucun yanı sıra Resulullah (s.a.s.) Efendimiz, Receb-i Şerif ve Şaban-i Şerif aylarında da oruç tutar ve Müslümanları bu aylarda oruç tutmaya teşvik ederdi. Hazret-i Aişe validemiz, Resulullah (s.a.s) Efendimizin orucu hakkında şöyle der: “Şaban ayındaki kadar çok oruçlu olduğu bir ay görmedim.”
Konuyla ilgili Abbad ibn-i Hanif şöyle bir rivayette bulunmuştur: “Sa’id İbn-i Cübeyr (r.a.)’a Recep ayındaki oruçtan sordum. Bana şu cevabi verdi. İbn-i Abbas (r.a.)’ı dinledim, şöyle demişti: Resulullah Recep ayında bazı yıllarda öyle oruç tutardı ki biz Galiba hiç yemeyecek (ayın her gününde oruç tutacak) derdik, (bazı yıllarda da öyle) yerdi ki biz, galiba hiç tutmayacak derdik.”
Receb-i Şerif ve Şaban-i Şerif ayları, rahmet ayı olan Ramazan-i Şerifi karşılayan aylar olmanın yanında aynı zamanda Ramazan-i Şerif ayının da müjdecileridir.
Dinimizde ayrı bir değeri olan üçayların, kişide insanî özelliklerin olgunlaşmasında ve iradenin kontrol altına alınmasında rolü büyüktür. Zira Receb-i Şerif ve Şaban-i Şerif aylarının feyzinden ve bu aylarda bulunan Regaib, Miraç ve Berat gecelerinin rahmetinden istifade yolunu tutan kişi, Ramazan-i Şerif ayında ise her türlü kötülükten kendini uzak tutar ve insanî vasıflarının artmasına gayret eder. Nihayet Kadir gecesinde yapacağı ibadet ve tövbe ile manevî hazzın doruğuna ulaşır.
Üçaylar, Yaratıcımıza, ailemize, çocuklarımıza, milletimize ve bütün insanlığa karşı görev ve sorumluluklarımızı hatırlatmalıdır. Hata, ihmal ve kusurlarımızdan dönmemize ve gaflet uykusundan uyanmamıza vesile olmalıdır.
Aramızdaki çekişmeleri, tefrika ve ihtilâfları, şahsî menfaat hesaplarını ve basit düşünce farklılıklarını bertaraf etmelidir. Her zamandan daha çok muhtaç olduğumuz ve Yüce Dinimizin bizden ısrarla istediği; barış, hoşgörü, kardeşlik, birlik ve beraberliğimizin güçlenmesini, insanî ve ahlâkî meziyetlerin yeniden yeşermesini sağlamalıdır.
Bu nedenle özellikle bu üçayların bereketinden istifade edebilmek için genelde üçaylarda özelde ise kandil gecelerinde aşağıdaki hususlara azami riayet edilmesinin faydalı olacağı kanaatindeyim;
1. Kur’ân–ı Kerim okunmalı, okuyanlar dinlenmeli;
2. Peygamber (s.a.s.) Efendimize salât ü selâmlar getirilmeli;
3. Kaza ve nafile namazlar kılınmalı;
4. Nafile varsa kaza oruçlar tutmalı;
5.Tefekkürde bulunulmalı;
6. Geçmişin muhasebe ve murakabesi yapılmalı;
7. Günahlara samimi olarak tövbe ve istiğfar edilmeli;
8. Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı;
9. Mü’minlerle helalleşilmeli;
10. Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli;
11. Kişi kendine ve diğer Mü’min kardeşlerine dualar etmeli;
12. Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı;
13. Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilmeli;
14. Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli;
15. Kandil gecelerinin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalı;
16. Hayattaki manevî büyüklerimizin, hocalarımızın, anne ve babalarımızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon, faks yahut e–mail yolu ile tebrik edilmeli, dualar edilmeli, duaları istenmelidir.
Bu vesile ile Balıkesir’li hemşehrilerimiz başta olmak üzere Âlem-i İslam’ın Üçaylar ve Regaib Kandillerini tebrik eder, huzur ve barışa vesile olmasını niyaz ederim.
Selam ve dualarla…

Ramazan TOPCAN
Balıkesir İl Müftüsü

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ