Diş Çıkaran Bebeği Rahatlama

Diş çıkarma süreci her bebekte farklı yaşanabilmektedir. Bazı bebekler bu süreci rahat bir şekilde geçirse de bazı bebekler ateşten şiddetli anksiyeteye kadar değişen etkiler yaşarlar. Diş Hekimi Aylin Hoşzeban Erdur bebeklerde diş çekim döngüsünü ve süreci kolaylaştırmak için ipuçları veriyor.

Ateş, yorgunluk, nefes darlığı ve anksiyete gibi sorunlar yaşayabilecekleri için diş çıkarma, anne bebek için zor bir dönemdir. Ancak paniğe gerek yok. Annelerin en yoğun hissettiği diş çekimi dönemi, uygulanabilecek bazı basit yöntemlerle ortadan kaldırılabilir.
Diş çekimi sırasında ağız bakımı yapılmalıdır.

Ağız ve diş bakımı için bebeklerin diş çekimi işlemini beklememesi gerekir. Diş çekim işleminden önce doğumda ağız bakımına başlamak önemlidir. Bu dönemde en sık karşılaşılan sorunlardan biri mide bakımıdır ve benzeri hastalıklar da bebeklerin rahatlamasına yardımcı olabilir.

Beslenme sonrası dil, diş etleri ve damağın özel bebek fırçaları ile fırçalanması temizlik yöntemleri arasındadır. Formülle beslenen bebeklerde anne sütü yerine ağız bakımı daha önemlidir. Yemekten sonra birkaç yudum su içmek ve yemek artıklarını ağızdan atmak da yardımcı olabilir. Bu bakım ağız hijyenini sağlarken dişlerin sağlıklı kalmasına da yardımcı olur. Temizleme yöntemleri kullanılmazsa bebeğin ağız hijyeni bozulabilir ve bu da bebeğin rahatsız olmasına neden olabilir.

İlk altı aydan sonra dişler çıkmaya başlar

İlk 6 aydan sonra çıkan dişler bazen 4. ay ile 1. yıl arasında çıkabilmektedir. Bu süre zarfında alt kesici dişler değiştirilir. Bu dönemde bebekler ağızda biriken tükürük nedeniyle huzursuzluk, artmış tükürük salgısı, öksürük ve iştahsızlık yaşayabilir. Ancak ağızda kaşıntı, her şeyi soluma isteği, diş etlerinde kızarıklık, ishal ve 38 dereceyi geçmeyen ateşle karşılaşılabilir.

Dondurulmuş meyve püresi bebekleri rahatlatır

Sıvı jöle dolu bir kürdan dondurup taze dondurulmuş meyve suyu veya meyve püresi vermek, diş ağrısı olan bir bebeği yatıştırabilir. Bazı ilaçların doktor tavsiyesi üzerine kullanılması bebekleri rahatlatmak için başka bir alternatif olabilir.

Genel olarak tüm dişlerin 6 ile 36 ay arasında sürmesi beklenir. 20 süt dişinden alt çenede ve biri üst çenede yer alır. 6 yaşına kadar süt dişlerinin kalıcı dişlerle yer değiştirme dönemi başlar. Bu dönemlere girerken gazlı ve şekerli yiyecekler azaltılmalıdır.

İlk diş muayenesi bir yaşında

Bebekler bir yaşına geldiklerinde ilk olarak diş hekimi tarafından muayene edilmelidir. İleride çürük gelişimini önlemek için aileyi bilgilendirmek ve muayenesi çok önemlidir. Altı aylıktan itibaren düzenli tıbbi kontroller, sağlıklı dişlerin gelişmesine yardımcı olabilir. Mevcut süt dişlerinin bakımı 1,5 ila 2 yaşları arasında başlamalıdır. Çocuklar 3 yaşına geldiğinde, florürlü diş macunu artık kullanılamaz. Çocuklara sabah ve akşam bezelye büyüklüğünde bir diş macunu ile dişlerini fırçalama alışkanlığı kazandırılmalıdır.

Diş çıkaran bebeğinizi nasıl sakinleştirebilirsiniz?

Diş çekimi sırasında ilk belirti artan tükürük ile görülür. Artan tükürük, ağız ve çene çevresinde kızarıklıklara neden olabilir. Bebeklerin bir miktar diş ameliyatı geçirmesine neden olabilecek kızarıklıkları önlemek için bebeklerin yüzlerini steril bir bezle silin.

Bebeğinizin bir kürdan ile rahatlamasına yardımcı olabilir. Ancak plastik ve boyasız malzemeden yapıldığı unutulmamalıdır. Başka bir yol da bebeklere tükürük ile yumuşayamayacakları sert sebzeler vererek dişlerini kaşımaktır.

Diş çekimi sırasında bebeklerde kaşıntılı yanaklar ve kulak teması gibi belirtiler görülebilir. Diş etlerinde oluşan hafif ağrının neden olduğu bu semptomları önlemek için bebeğin yanaklarına ve kulaklarına hafif bir masaj uygulanabilir.

Annenin işaret parmağına gazlı bez sarmak ve bebeğin dişlerine hafifçe masaj yapmak bebeği rahatlatabilir. Steril bir beze konulacak bir parça buz ile kompres diş etlerine uygulanabilir. Bu uygulama bebeklerin dişlerinin kaşınmasını azaltır.

Bebeklerde diş çekimi sırasında tükürükte artışa bağlı olarak sıvı kaybı meydana gelebilir. Annelerin bu dönemlerde bebeklerini sık sık emzirmeleri özellikle önemlidir.