BİR DAHA KİRLETMEYELİM HAYATIMIZI

BİR DAHA KİRLETMEYELİM HAYATIMIZI

BİR DAHA KİRLETMEYELİM HAYATIMIZI

Ramazan ayının en önemli anları son on günüdür. İnsanın da en önemli anları son anlarıdır.
Asıl olan arkamızda kalanlar değil önümüzde olanlardır. Emanet diye nitelendirdiğimiz ikram-i ilahi olan imanla göçebilme lütfüdür. Büyüklerimiz hep ahir ve akibetimizin hayrı için dua derken aslında buna işaret ederlerdi. Bu hakikate dikkatlerimizi çekerlerdi.

Asıl olan günleri değil, hayatı bayram yapabilmek, sonumuzu bayram edebilmektir.
Ramazan bunun nasıl yapılabileceğini bize gösterdi ve gitti. Size ve bize düşen görev, Ramazan’ın havasını, Onun güzelliklerini Ramazan’dan sonra kaybetmemektir. Önemli olan da bu.
Unu eleyip çuvalı asmak değil, önümüzdeki Ramazan’da görüşürüz diyerek O kutlu misafirle vedalaşmak değil. Oruçla, Namazla, Kur’an’la, Cami ile, komşu ile yetim ve kimsesizlerle ilişkileri kesmek hiç değil.

Hz. Peygamberimizin fiili uygulamaları hayatı Ramazan’laştımak için güzel bir örnek teşkil eder.
Mesela; bayramdan sonra altı gün Şevval orucu, kamerî ayların, (Arabî) eyyam-ı biyz diye nitelenen; onüç, ondört, onbeşindeki oruçlar, oruç tutmanın sünnet ve sevap olduğu, Hz. Peygamber (s.a.v.) Efendimizin hayatında önemli yerleri olan pazartesi ve perşembe günleri oruçları,
Evvabin, Teheccüd, Kuşluk gibi namazlar ve Kur’an-ı Kerim’i okuma, dinleme, takip etme, hatim sürme vb. güzel davranışlarımız ibadetlerle ilgimizi kesmeden hayatı canlı tutmaya, hayatı Ramazan’laştırmaya yönelik öğretilerdir. İbadetlerle olan alışkanlığımızı, ilişkimizi Ramazan’dan sonra da devam ettirmektir asıl olan.

Nahl suresi 92. ayet-i kerimede anlatılan; ipliğini sağlamca eğirdikten sonra tekrar bozan kadına benzememektir. Kazandıklarını kaybetmek değil, kazandıklarını korumak ve üzerine ilave edebilmektir. Rabbim hepimizi muvaffak eylesin inşaallah.

Peygamber (s.a.v.) Efendimize soruldu: “Allah katında amellerin en makbul olanı hangisidir?” diye.
Allah Resulü (s.a.v.): “Allah katında amellerin en makbulü az da olsa devam üzere yapılanıdır.” Buyurdular.
Sürekli yapılan az ibadet, bir müddet sonra kesilen çok ibadetten daha hayırlıdır. Unutmamalıyız ki; taşı delen suyun gücü değil sürekliliğidir.

Ramazan ayından veda edip ayrılmamız kulluktan, itaatten, istikametten, hayırdan, hasenattan ayrılmamız olmasın. Ramazan’a veda etmek sevgiye, merhamete kardeşe, yetime, öksüze ve kimsesize veda etmememiz olmayacağı gibi nefsimizin isteklerine yönelmemiz de olmasın inşallah.

Ramazan’da bıraktığımız kötü ve zararlı alışkanlıklarımızı yeniden hayatımıza alıp kirletmeyelim ellerimizi, dilimizi, gönlümüzü, hayatımızı.

Selam ve dualarla…

Ramazan TOPCAN
Balıkesir İl Müftüsü

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ