BALIKESİR’İ YÖNETENLERİN DİKKATİNE!..BALIKESİR’DE BAZI SOKAK İSİMLERİ VE UYGULAMADAKİ ÇARPIKLIK..

Sıtkı Şeremetli

BALIKESİR’İ YÖNETENLERİN DİKKATİNE!..BALIKESİR’DE BAZI SOKAK İSİMLERİ VE UYGULAMADAKİ ÇARPIKLIK..
Aydın Ayhan
Bir şehrin aynası “sokak isimleri”dir. Sokak isimlerinden o şehrin geçmişini, eskilerini, güzelliklerini, unutulmaması gereken adetlerini, kişilerini okuyabiliriz. Sokaklara, caddelere, parklara o şehre veya ülkeye hizmeti geçmiş kişilerin isimlerini vermek bir vefa borcu ödemektir.
,Bu isimler geçmişin hatıralarını taşıyan madalyaları gibi kıymetlidir. Değiştirilmemesi gerekir. Bu sebeple batı ülkelerinde sokak ve caddelere verilen isimler asla değiştirilemez. Mesela İngiltere’de son iki yüz elli yıldır sokak isimleri değiştirilmemiştir. Yeni verilecek isimler, yeni kurulan yerleşim yerlerine verilmektedir. İngilizler verecekleri isimler üzerinde çok titizlikle durmakta, ismi verilecek kişinin mutlaka ama mutlaka o şehre hizmetinin geçmiş olması, liyakati göz önüne alınmaktadır.
Balıkesir’de ise sokak ve caddelere bu “isim koyma” işi tamamen saçma sapan bir vaziyettedir. Hiçbir kurala, nizama dayanmamaktadır. Acınacak bir durumdadır. Birinin gönlünü etme, birine yaranma hatta yağ çekme için bir yerlere isimi verilmekte, onunla işi bitince isim değiştirilmektedir.
Mesela belediye çalışanlarından birisinin oğlu trafik kazasında öldü, ismi hemen Altı Eylül İlk Okulu arkasındaki sokağa verildi. Bunca şehit, gazi dururken trafik kazasında ölen birisinin isminin bir sokağa verilmesi neden??? O zaman bütün trafik kazasında ölenlerin isimleri de verilecek mi?
İsim vermeler her ne kadar belediye meclisinin onayı ile yapılıyorsa da, orada toplananlar, bu gibi önemsiz gördükleri mevzulardan önlerine gelen her şeyi hiç düşünmeden imzalamaktadırlar.
Belediye’de önemli bir görevde bulunan birisinin oğlu bir trafik kazasında vefat etmişti. Hemen oğlunun adı bir sokağa verildi. Hangi mühim işler başardı, ne gibi hizmeti geçti bu gencin ismi verildi. Trafik kazasında hayatını kaybeden herkesin ismi verilmeli öyleyse. Ya da belediyede çalışan ve yakını ölen pek çok insan var onların da isimleri verilsin. A, olsun baba mühim bir görevde ya. (Gidin bakın, Altı Eylül İlkokulunun arka sokağı.)
Bazı örnekler vermek istiyorum. Mesela isim koyma işi iyi niyetle, kişileri daha iyi tanır düşüncesiyle bir ara muhtarlara bırakılmıştı. o zamanki Gündoğan Mahallesi muhtarı kendi soyadını bir sokağa vermiş.
“Ekinci Sokak”
Ama yetinmemiş, yan yana başka sokaklara da ayni ismi numaralayarak vermiş. İnanmazsanız 1994 de Balıkesir Belediyesi Yayınlarından “BALIKESİR REHBERİ”ne bir bakın
Ekinci Sokak
1.Ekinci Sokak
2.Ekinci Sokak
3.Ekinci Sokak
4.Ekinci Sokak
5.Ekinci Sokak
Gümüşçeşme Mahallesinde de ayni şey var. Bir “Akay Sokak” var. Ama ayrıca numara ile verilen “Akay” isimli üç sokak daha var.(Eski bir muhtarın soya adıymış)
1.Akay Sokak
2.Akay Sokak
3.Akay Sokak
Kayabey Mahallesinin de bunlardan kalır yeri yok:
Beğendi Sokak var. Bundan başka ayrıca;
1.Beğendi Sokak
2.Beğendi Sokak
1.Beğendi Çıkmazı
2.Beğendi Çıkmazı
3.Beğendi Sokak
Utanmasalar bütün mahalleye ayni soyadı vereceklermiş
Sakarya Mahallesi daha dehşetli çalışmış. Mahallede kimi tanıyorsa bir sokağa ismini vermiş. İyi anlaşılsın diye sokak isimlerini alt alta yazıyorum:
Yücel
Özdemir
Önder
Yılmaz
Yüksel
Gülden
Metin
Ceylan
Narin
Özlem
Şahin
Serpil
Sezen
Doğan
Ercan
Güven
Yavuz
Filiz
Seher
Fatih
Uğur
Tekin
İnci
Murat
Döndü
Ümit
Özgür
Paşaalanı Mahallesinde
Gözde Caddesi
Sema Caddesi
Serkan Caddesi
Sultan Caddesi
Gülten Sokak
Arzu Sokak
Tezcan Sokak
Erkan Sokak
Kaya Sokak
Sokak isimleri numaralanınca bazıları kalktı. Ama Cadde isimleri aynen duruyor.
Paşaalanı’na doğru Şehitlikten inen caddenin adı “URUZBEY CADDESİ” kim bu “URUZ BEY”? Balıkesir’de tarih boyunca böyle bir isim yok. Sadece Dede Korkut hikayelerinde geçiyor. Osmanlı hatta Selçuklu tarihlerinde de bu isimde önemli bir adam yok. Kim bilir kime yağ çekmek istediler.?
Yirmi yıl kadar önce, tanıdığım birkaç arkadaş önüme geçerek imza topladıklarını söylediler. Sebebini sorunca, mahallenin ikiye bölüneceğini, bölünecek parçaya “ULUS MAHALLESİ” adının verilmesi için imza topladıklarını söylediler. Bu “ULUS” isminin nereden çıktığını, sorduğumda köşedeki kahvehanenin sahibinin soyadı olduğunu, söylediler. Tabi imzalamadım. Hemen belediyeye gidip ilgili kişilere durumu anlattım. Balıkesir’de bu iş bu kadar ucuzdu işte.
1600lü Yıllarda Balıkesir Mahalleleri
El Haç İsmail Mahallesi
Martlu Mahallesi
Şeyh Lütfullah Mahallesi
Sahn Hisar Mahallesi
Karaoğlan Mahallesi
Eski Kapucular Mahallesi
Kassablar Mahallesi
Hacı Gaybi Mahallesi(Hacı Atik)(Akça Kara Mahalleleri de deniliyor)
El Hac Umur Mahallesi
Oruç Gazi Mahallesi
Yenice Mahallesi
Börekçiler Mahallesi
El Haç İsa Mahallesi
Balıkesir’de isim değişikleri de pek yapılır. İktidarda kim varsa onun adı mutlaka bir yere verilir. O kişiler iktidardan düştüğünde hemen yeni bir isim verilir.
Mesela:
Hamidiye Mahallesi
Hamidiye Caddesi
Hamidiye Suyu
Hamidiye Çeşmesi
Hamidiye Kütüphanesi
Hamidiye Bahçesi
İsimleri Sultan Abdülhamit 1908de tahttan indirilince, hemen değiştirilerek, yerlerine Enver Paşa, Meşrutiyet, Talat Paşa gibi isimler konulmuştu.
Buna yakın tarihten bir örnek de Edremit yolu üzerinde sağ tarafta bir “Otomotiv sitesi” var. İlk ismi zamanın belediye başkanı “Sami Gökdeniz Otomotiv Sitesi” idi. İktidardan düştü. Dikkat ettim üçüncü gün adı değişti.
Adnan Menderes Mahallesine Verdirdiğim İsimler
Yeni kurulan Adnan Menderes Mahallesindeki sokak ve caddelere isim verileceğini duyunca Millî Mücadele kahramanlarının isimlerinin verilmesi yakışır diyerek bir tespit yaptım, kişileri tanıtan bir yazı ile birlikte bir dilekçe ile belediyeye ilettim. Hepsini kabul edip verdiler. Fakat sokakları numaralama sistemi gelince sokak isimleri numaralandı ve sadece cadde isimleri kaldı.
Bazı isimler daha önce verildiğinden onları yazmadım. Daha önce verilmiş olan isimler: Vehbi Bolak, Abdulgafur Iştın, Hasan Basri Çantay, Kâzım Özalp
Önerdiğim isimler:
Keçeci Hafız Mehmet Emin Efendi
İbrahim Ethem Akıncı
Hacim Muhittin Çarıklı
General Kemal Balıkesir
Maarif Müdürü Sabri Bey
Zarbalı Hulusi Bey
Öğretmen Eminittin Bey
Parti Pehlivan
Varnalı İsmail Hakkı Bey
Aslan Ağa
Nasrullah Çavuş
Köprülülü Hamdi Bey
Dramalı Rıza Bey
İngiliz Kemal
Yusuf İzzet Paşa
Yırcalı Şükrü Bey
Gönenli Osman Bey
Alaybeyi Rıza Bey
Kunduracı Nuri Usta
Silahçı Şevki Bey
Arnavut Rasim Bey
Kocabıyık Mehmet Efendi
Hayrettin Karan
Ahmet Vehbi Bey
Abdullah Çıkrık
Etçioğlu Pertev Bey
Mehmet Cavit Bey
Hamamcı Mustafa Efendi
Hattatoğlu Mustafa Bey
Bulgurcu Mehmet Efe
Adnan Menderes Mahallesindeki bu isimlerin bir kısmı maalesef sokakla numara verilmeleri sırasında kaldırıldı. Ayni şekilde bu numaralama sistemi ile isimlendirmedeki komiklik de kaldırıldı. Böylece Balıkesir’e ve millete devlete hiçbir özel katkısı olmamış “akraba isimleri” de kaldırılmış oldu.
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ