BALIKESİR’DE DOLANDIRICILARA GEÇİT YOK

BALIKESİR’DE DOLANDIRICILARA GEÇİT YOK

 

BALIKESİR’DE DOLANDIRICILARA GEÇİT YOK
Balıkesir Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı ekipleri dolandırıcılık olayları engelleme ve aydınlatmada büyük başarılara imza atmaya devam ediyorlar.
Dolandırıcılık yapmak üzere Balıkesir’e gelen şahıslar emniyet güçlerinin dikkati sonucu birer birer yakayı ele verdi.
Güvenlik güçlerimiz tarafından halkın yoğun olduğu yerlerde bilgilendirici broşürler dağıtılmakta, afişler asılmakta ve stickerlar yapıştırılmaktadır.
İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince de bu tür suçların önlenmesi amacıyla Banka veya PTT güvenlik görevlileri sık sık uyarılmakta, bu tip olayların önlenmesi konusunda duyarlı hale getirilmekle birlikte dolandırıcılık olaylarının mağduru olan birçok vatandaşın dolandırılmasının önüne geçilerek paraların hesaba yatırılması engellenmiş, birçok olayda da dolandırıcılık olayı mağduru olan şahsın hesaba yatırmış olduğu para, dolandırıcı şahıs ya da şahıslar tarafından çekilmeden, Banka veya PTT yetkilileri ile görüşülerek hesabın bloke olması sağlanmıştır. Ayrıca başka illerden gelerek ilimizde dolandırıcılık yaptığı tespit edilen şahıslar yakalanarak adli makamlara teslim edilmiştir.
Bu başarılı çalışmalara her geçen gün yenisini ekleyen sivil dedektifler, son olarak Ayvalık’ta büyük bir dolandırıcılık olayını adeta samanlıkta iğne arar gibi çalışarak aydınlattı.
Ayvalık ilçesinde vatandaşları ‘adınız FETÖ’ye karıştı‘ diyerek dolandıran şüpheli kıskıvrak yakalandı.
A.A.’ya, ‘Adının FETÖ’ye karıştığını’ söyleyen şüpheli, operasyon yapılacağını belirterek, 41 bin 500 doları kendilerine verilmesini istedi. Bunun üzerine A.A. 41 Bin 500 doları E.A. adlı dolandırıcıya teslim edeceği sırasında, polisin başarılı çalışmaları sonucu E.A. adlı dolandırıcı kıskıvrak yakalandı.
TELEFON DOLANDIRICILARINA KARŞI DİKKATLİ OLUN
Telefonla sizi arayarak kendisini kamu görevlisi hâkim, savcı, kaymakam, asker, polis vs. olarak tanıtıp adınızın terör örgütlerine karıştığı vs. iddia ederek sizden para talep edenlere itibar etmeyip, jandarma ve emniyet birimlerimize bilgi vermeniz hususunu rica ederiz.
Dolandırıcılık suçu en genel anlamıyla, bir kişiyi çeşitli hilelerle aldatarak, kendisine ya da başkasına menfaat sağlamak amacıyla yapılan kasıtlı eylemlerdir.
Dolandırıcılık suçu, türlerine göre farklılık göstermektedir. Ülkemiz genelinde en yaygın olarak karşılaşılan dolandırıcılık yöntemi “Kontör/Para Dolandırıcılığı” şeklinde gerçekleştirilen ve telefon yoluyla yapılan dolandırıcılıktır.
Telefon yoluyla dolandırıcılık olaylarında; şüpheliler, gelişen teknolojik imkânları kullanarak, mağdurları telefon ile arayarak kendilerini polis, asker veya savcı olarak tanıtmaktadırlar. Bu kişiler bir takım gerçek dışı vaatler ile kurgu olaylar inşa edip, vatandaşlarımızın iyi niyetleri ve yardımseverlik duygularını istismar ederek dolandırmaktadırlar.
Kendilerini polis, asker, savcı gibi sahte unvanlarla tanıtan dolandırıcılar, telefonla aradıkları şahıslara;
    Terör örgütü veya bir suç şebekesi tarafından banka hesabının boşaltılacağı,
    Terör örgütü veya suç şebekesi tarafından telefon hattının kullanıldığı,
    Bir olayda suçlu olarak isminin geçtiği,
    Hesaplarındaki paraların çekilerek devlet güvencesi altına alınacağı,
    Şüphelilerin tespiti ve yakalanması amacıyla soruşturma başlatıldığı, gizli operasyon yürütüldüğü, deşifre edilmesi durumunda gözaltına alınacağı,
    İkamette bulunan altın ve ziynet eşyalarının hırsızlık olayında ele geçen eşyalar arasında olduğundan bahisle bir poşet veya çanta içerisine konularak belirtilen yere bırakılması gerektiği,
    Banka hesabının terör örgütü tarafından kullanıldığı öğrenildiğinden, banka hesabındaki paranın güvence altına alınması için verilecek hesap numarasına paranın aktarılması gerektiği,
    Operasyon bitimi parayı iade edecekleri, gibi senaryolarla tehdit, korku ve panik hali oluşturarak vatandaşlarımızı dolandırmaktadırlar.
Bunların yanı sıra dolandırıcı şahıslar kullandıkları çeşitli bilgisayar programları sayesinde vatandaşlarımızın telefon ekranında 155 Polis imdat tarafından aranıyor gibi gözükecek şekilde arama yaparak güvenlerini kazanmaktadırlar. Hatta polis ekiplerini, sahte ihbarlarla aradıkları vatandaşın ikamet bölgesine yönlendirip senaryolarının inandırıcılığını sağlamaktadırlar. Daha sonraki aşamalarda ise verdikleri hesap numaralarına paranızı havale etmenizi ya da para ve altınlarınızı çöp kutuları, park veya sokaklara bırakmanızı istemektedirler.
MAĞDUR OLMAMAK İÇİN….
Bu yöntemler dışında, vatandaşlarımızın telefon numaralarına “hediye kazandınız” ya da “çekiliş kazandınız” gibi SMS’ler atarak, vergi veya kargo ücreti adı altında para talep etmektedirler. Ayrıca dolandırıcılar telefonla sizi arayarak sağlık veya hayat sigortanızın yenilenmesi için para yatırmanızı isteyerek de dolandırabilmektedirler.
Telefon yoluyla dolandırıcılık suçunun mağduru olmamak için;
Polis, Jandarma, Cumhuriyet Savcısı veya herhangi bir kamu personeli, hiçbir şekilde vatandaşlarımızdan elden ziynet eşyası, para teslimi veya havale-EFT yapılmasını katiyen talep etmez. Sizi telefonla arayarak kendisini Polis, Savcı, Asker olarak tanıtıp, bankaya para yatırmanızı veya bir yere para, altın bırakmanızı isteyenlere asla inanmayın.
Telefon görüşmeleri esnasında arka plandan gelen telsiz seslerine ve korku, panik yaratma amaçlı senaryolara katiyen itibar etmeyin. Telefonunuza gelen SMS metinlerinde aramanızı istedikleri numaraları kesinlikle aramayın. Kimlik ve kredi kartı bilgilerinizi sakın paylaşmayın. Böyle bir durumla karşılaşmanız halinde lütfen hemen 112 Acil Çağrı hattını arayın ya da en yakın Güvenlik Birimine müracaat edin.
Şifre, hesap ve kart bilgilerini talep eden, kendisini polis olarak tanıtan ve sahte sosyal medya promosyonları düzenleyen dolandırıcılara karşı halkımızı bilinçli olmaya çağırıyoruz.
DOLANDIRICILARIN KULLANDIĞI SENARYOLAR
Sosyal medya kanalları dışında dolandırıcıların kullandığı pek çok senaryo bulunuyor. Bu senaryoların başında “Hesabınızdan/kartınızdan işlem gerçekleştirilmiş. İşlemi iptal etmek/iade almak için şifrenizi söyleyiniz/tuşlayınız.” geliyor.
Hesaplarınıza yurt dışından siber saldırı gerçekleştiriliyor. Hesaplarınıza bloke koymak için şifrenizi söyleyiniz/tuşlayınız“, “Geriye dönük kredi/kredi kartı ücretlerini iade edeceğiz. İşlemi gerçekleştirmek için şifrenizi söyleyiniz/tuşlayınız” ve “Sigorta primlerinizi iptal edeceğiz. İşlemi gerçekleştirmek için şifrenizi söyleyiniz/tuşlayınız” şeklinde kullanıcılara iletilen mesajlar da diğer dolandırıcılık senaryoları olarak öne çıkıyor.
KART VE HESAP BİLGİLERİNİZİ PAYLAŞMAYIN 
Cep telefonuna SMS ile gönderilen işlem doğrulama şifreleri ve kart şifresinin de kişinin, yakınındakiler ve banka personeli dâhil hiç kimse ile paylaşmaması gerekiyor.
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ