Baharın müjdecisi..Son Cemre Toprağa Düştü

Baharın müjdecisi..Son Cemre Toprağa Düştü

Son Cemre Toprağa Düştü

Baharın gelişini simgeleyen cemrelerin sonuncusu toprağa 5-6 Martta düştü. Havaların ısınmasına sebep olan cemreler ilk olarak havaya, sonra suya en son da toprağa düştü. Cemrelerin toprağa düşmesi ile birlikte toprak yeniden canlanacak ve ekilen fidanlar, tohumlar canlanacak.
CEMRE DÜŞMESİ NEDİR?
Arapça kökenli bir kelime olan “Cemre” nin sözlük anlamı kor yani ateştir. Halk arasında ise sıcaklığın artması olarak bilinir. Cemrenin ilkbahar başlamadan hemen önce 7 gün arayla havaya, suya ve toprağa sırasıyla düştüğüne inanılır. Bu düşen cemreler sayesinde hava, su ve toprak ısınır. Halk arasında cemre düşmesiyle birlikte Hıdırellez ve nevruz kutlamaları başlamaktadır. Cemre düşmesi Türk kültüründe de önemli bir yere sahiptir. Kültür ve edebiyat alanında kendine yer bulmuştur. Osmanlı zamanında Divan şairleri cemre zamanlarında önemli kişilere övgü şiirleri yazarlardı.
CEMRE
Anadolu’da yaygın olarak kullanılan geleneksel halk takviminde yıl, “Kasım günleri” ve ”Hızır günleri” olarak kış ve yaz diye ikiye bölünüyor. Kasım günleri, miladi takvime göre 8 Kasım’da başlıyor ve 179 gün sonra 5 Mayıs’ta sona eriyor. Kasım günleri, 4 yılda bir şubat ayı 29 çektiği zaman 180 gün oluyor. Hızır günleri ise 6 Mayıs’ta başlıyor ve 7 Kasım’a kadar 186 gün sürüyor. Cemrelerin düşmesi, Kasım günlerinden Hızır günlerine, başka bir ifadeyle kıştan bahara geçişin sembolleri olarak gösteriliyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ