Seçmen ne dedi?

Sıtkı Şeremetli

Seçmen ne dedi?
Cumhur İttifakı, sahip olduğu yüzde 52 çıtasını yakalamıştır. Belediye başkanlığı sayısında ezici biçimde üstün durumdadır. Yeni sistem, artık tartışılmaz biçimde kabul görmüş ve yerleşmiştir.
(Orhan KARATAŞ)

Tarihin en önemli yerel seçimlerinden biri olacağını söylüyorduk. Sonuçları, mesajları, tartışmaları ve siyasetin akışına etkisi ile gerçekten de çok belirleyici bir seçim oldu. İstanbul’daki bıçak sırtı durum öne çıktığı için seçimin sağlıklı ve derinlikli analizi henüz yapılabilmiş değil. Yüksek Seçim Kurulunun kesin sonuçları açıklamasından sonra bütün siyasi partiler, medya, siyaset bilimciler çok daha ayrıntılı değerlendirmeler yapacaklardır.

DEMOKRATİK OLGUNLUK
Bu seçimlere farklı anlamlar yüklenmişti. İçeride ve dışarıda bu ülke ve milletle hesabı olanlar, kirli emelleri için bir beklentiye girmiş ve ümitlenmişlerdi. Bütün bu planlar, bu bozuk hesaplar milletimizin yüksek sağduyusu ile yerle bir edilmiştir ve demokrasimiz çok daha güçlü bir hale gelmiştir. Seçimler büyük bir demokratik olgunluk ve Pötürge’deki istisna dışında huzur ve selametle gerçekleşmiştir. Türk milleti büyük bir katılımla sandığa gitmiş, hür iradesi ile tercihini yapmıştır. Bütün siyasi partiler seçmen iradesine saygı göstermiş ve en küçük bir olumsuzluk yaşanmamıştır. Bu, demokrasimiz adına övünülecek bir durumdur.

YENİ SİSTEM YERLEŞTİ
Seçimlerin genel mesajı, iktidarın ve istikrarın devamı yönündedir. Millet, bekamıza sahip çıkmış, mevcut siyasi yapıyı kesin şekilde korumuştur. Ülkenin idaresinde yetkiyi elinde bulunduran Cumhur İttifakı, sahip olduğu yüzde 52 çıtasını yakalamıştır. Belediye başkanlığı sayısında ezici biçimde üstün durumdadır. Başta Ankara ve İstanbul olmak üzere, birçok yerde ilçelerin çok büyük bölümü ve belediye meclisi üyeliklerinde çoğunluk, yine Cumhur İttifakı’ndadır. Dolayısı ile bu sonuçlar üzerinden bir erken seçim rüzgarı estirmenin, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni tartışmaya açmanın yolu tamamen kapanmıştır. Yeni sistem, artık tartışılmaz biçimde kabul görmüş ve yerleşmiştir.

İP VE HDP’NİN SONU
Her siyasi parti bu seçimlerden ders çıkaracağı gibi, teselli de arayacaktır. Kesin olan tek şey, İP denilen partinin siyasi ömrünü tamamladığı, HDP denilen bölücü partinin de hızla eridiğidir. Türk milleti, İP’in CHP’ye koltuk değneği olup, HDP’ye yancılık yapmasını affetmemiştir. Bundan sonrası meçhuldür. Kendi içinde çok ciddi sarsıntılar yaşaması ve bir dağılma sürecine girmesi kaçınılmazdır. HDP denilen bölücü partinin batıda MHP ve AK Parti’ye kaybettirme çabasına Türk milleti itibar etmemiştir, ama Doğu ve Güneydoğu illerimizde bu ihanet yapılanmasına çok net şekilde tokat atmıştır. Türkiye’nin normalleşmesi, terörle mücadelenin kararlılıkla devam ettirilerek, bölücü siyasetin zemininin tamamen yok edilmesine bağlı olarak, HDP diye bir parti de kalmayacaktır.

İSTANBUL ÇOK SU KALDIRIR
İstanbul seçimleri çok su kaldıracak gibi görünüyor. YSK’nın açıkladığı rakamlarda fark çok azdır. Bu sonuçlara göre kazananı ilan etmek sağlıklı değildir. AK Parti’nin ciddi itirazları var. Geçersiz oylar 290 bin civarındadır ve itirazların mihengini oluşturmaktadır. Sayın Binali Yıldırım, rakibi olan Ekrem İmamoğlu’nun 25 bin civarında fazla oy aldığını kabul etmekle birlikte, iptal edilen oylara dikkat çekmiş ve aradaki farkın kapanabileceğini söylemiştir. AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin, İstanbul ve Ankara’daki seçim sonuçlarıyla ilgili, gerek sandıklardaki, gerek birleştirme tutanaklarındaki çarpıklıkların takipçisi olunacağını açıklamıştır. Başka yerlerde de itirazların olacağı muhakkaktır. MHP; Kars, Iğdır ve Kırklareli’de sayımın yeniden yapılmasını talep etmiştir.

REFORM ZAMANI
Seçim sonuçları, hukuk içinde bir karara bağlanır ve herkes hakkına razı olur. Burada bir sorun yoktur. Bu sonuçlar üzerinden başka tartışmalar başlatmaya çabalamak kesinlikle iyi niyetli olamaz ve bunu deneyen, altında kalır. Türkiye’nin önü açıktır. 4,5 yıl gündemde seçim bulunmamaktadır. Bundan sonra yapılacak olan, ülkenin birikmiş meselelerinin hızla çözülmesi için seferber olmaktır. Ekonomide, terörle mücadelede, dış politikada, sosyal meselelerde çok ciddi sorunlarımız var. Özellikle ekonomide bir reform hazırlığı yapıldığı açıklanmıştır. Terörle mücadelenin kesintisiz devam ettirilmesi, Suriye meselesinde daha etkili olunması, PYD’nin sınırlarımızda tehdit ve tehlike oluşturmasına daha fazla seyirci kalınmaması şarttır.

MHP TEMİNATI
MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli, seçim akşamı yaptığı açıklamada Cumhur İttifakı’nın devam edeceğini, bir defa daha ve altını çizerek ilan etmiştir. Bu, aynı zamanda Türk milletine verilmiş bir sözdür. Hükümetin kararlılıkla yoluna devam edebilmesi için bir teşvik ve teminattır. Sayın Cumhurbaşkanı da ülke meselelerine yoğunlaşacaklarını ve hızlı karar alıp, verimli bir icraat dönemine yöneleceklerini beyan etmiştir. Dileğimiz ve beklentimiz, CHP’nin de aldığı belediyeleri doğru yönlendirmesi ve sisteme uygun, yürütme ile uyumlu bir anlayışla Türk milletine hizmet vermesidİR.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ