10 maddede Elon Musk… Dâhi ama kurnaz

Sıtkı Şeremetli

10 maddede Elon Musk… Dâhi ama kurnaz

Elon Musk’ın yatırımlarıyla parasına para kattığı, dünyanın en güçlü insanları arasında gösterildiği bir gerçek. Ama aynı zamanda, çalışanlarına, gazetecilere ve çevresindekilere kötü davranan bir narsist. Küçük yatırımcıların paralarını spekülasyonlarla cebe indiren Elon Musk, gerçekten masum biri mi?

S10 maddede Elon Musk... Dâhi ama kurnaz

Tolga Polat / TÜRKGÜN

12 yaşındayken bir oyun programladı ve bunu 500 dolara sattı. Zip 2 adını verdiği şirketinin satışından ise 307 milyon dolar kazandı. Musk, Paypall ödeme sistemini ise yaklaşık 1,5 milyar dolara e-Bay’e devretti. Bu satıştan yüzde 11’lik hissesine düşen parayı cebe indirdi. 31 yaşındayken bir uzay istasyonu, 33 yaşında ise Tesla Motor’un sahibiydi. 2018 yılında Mars’a ilk insanı, şirketi SpaceX gönderdi.

Peki, okul yıllarında sürekli itilip kakılan bir çocuk olduğunu duyuran kardeşinin anlattıklarına göre, gerçekten bir film hikâyesi tadında mı Musk’ın hayatı? Gerçekten bir mucit, geleceğin ekonomisini öngörebilen bir dâhi mi? Yoksa küçük yatırımcıların cebindeki üç beş kuruşa göz diken, borsa ve kripto para piyasasındaki manipülatör serserinin teki mi?

TWİTLE GELEN PARALAR

Ekonomi uzmanları, Musk’ın piyasaya yön verme hareketlerinin ahlaksızlık boyutunda olduğunu dile getiriyor. Üstelik bunu gizlemeden gerçekleştiriyor. Bir twitiyle piyasada 365 milyar doların buharlaşmasına sebep olabilecek bir güçte. Bunu yaptı. Tesla’nın milyarlarca dolarlık Bitcoin yatırımı yaptığını ve yakında şirketin Bitcoin ile ödeme alacağını duyurdu. Çok geçmeden Bitcoin’de yüzde 24’lük yükseliş gerçekleşti. Şimdi kazancı nakite dönüştürmek lazım. Öyle de yaptı. Bitcoin’leri sattı. Ardından kripto para piyasasını düşürmek için yeni bir hamle gerçekleştirdi ve sokaktaki çocuğun bile bildiği gerçeği öne sürerek, yani “Bitcoin madenciliği yüksek enerji sarf ediyor. Bu çevreye çok zararlı” dedi. Tesla’nın Bitcoin ile ödeme almayı durdurduğunu belirtti. Birkaç saat içinde kripto para piyasasından 365 milyar dolar uçtu. Bitcoin, bir günde yüzde 20’lere, altcoinlerde ise yüzde 50’lere varan kayıplar yaşattı.

10 maddede ELON MUSK

-1971 yılında Güney Afrika Cumhuriyeti’nde doğdu. Annesi manken Maye Musk.

-Blastar adlı bir video oyunu için kod yazdı ve bunu 500 dolara sattı.

-Kardeşi Kimbal Musk ile beraber çevrim içi içerik yayınlama programı Zip2’yi yarattı. 1999 yılında bu yazılımı 307 milyon dolar nakit ve 34 milyon dolarlık hisse senedi karşılığı AltaVista’ya sattı.

-1999 yılında çevrim içi ödeme sistemleri ve finans altyapısı X.com’u kurarak, bugünün PayPal’i için ilk temelleri attı. 2002’nin Ekim ayında PayPal, eBay tarafından 1,5 milyar dolarlık hisse senedi karşılığında satın alındı.

-Haziran 2002 yılında Musk, SpaceX’i kurdu. 31 yaşındayken uzay taşımacılığı şirketi sahibi olan Musk, roket teknolojilerine yönelik fırlatma araçları üreten bu şirketinin ilk fırlatma araçları Falcon 1 ve Falcon 9; ilk uzay aracının adı ise Dragon’dur.

-Tesla Motors şirketinin ürettiği ilk araba, elektrikli bir spor araba modeli olan Tesla Roadster. Bu araç 31 ülkede yaklaşık 2500 adet sattı.

-Musk’ın en büyük hissedarı ve yönetim kurulu başkanı olduğu SolarCity, ABD’nin en büyük güneş enerjisi sistemi sağlayıcısıdır.

-Dünyanın en önemli iş dünyası dergisi Forbes, 2011 yılında Elon Musk’ı “ABD’nin 40 yaş ve altı en güçlü 20 CEO’su” arasında gösterdi.

-2013 yılında, San Francisco ve Los Angeles arasındaki mesafeyi yarım saate indiren bir tüp ulaşım sistemini tasarladığını bildiren Musk, başkasının üstlenmediği takdirde bunun bir prototipini de geliştirebileceğini belirtti.

-Elon Musk’ın kendine ait 12 koltuklu Dassault 900 model özel jeti bulunuyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ