İran ve Irak neyin hesabında?

İran ve Irak neyin hesabında?

İran ve Irak neyin hesabında?

Kader, tarih, bize komşu ülke yapmış yapmasına da gerçekten bizim komşularımız bir tuhaf… Mesela Irak, mesela İran… Son günlerde Türkiye’ye yönelik yaptıkları açıklamalara baktığımızda hem ikiyüzlülüklerini hem de art niyetlerini ortaya koymuşlardır.

Önce İran’ın Bağdat Büyükelçisi Irec Mescidi “Türkiye veya herhangi bir başka ülkenin Irak’a askeri olarak müdahale etmesini, ilerlemesini ya da Irak’ta askeri varlık göstermesini kabul etmiyoruz. Sincar’ın Türkiye’yle ne ilgisi var? Iraklılar bu sorunu kendileri çözmeli” açıklamasını yaptı. Daha sonra da Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Sahaf, Türkiye’nin Irak toprakları içerisindeki tek taraflı operasyonlarını reddettiklerini söyledi.

İran’ın Bağdat Büyükelçisi Irec Mescidi haddini aşarak iki devletin iç işlerine ve iradesine karışıyor. Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Sahaf ise Türkiye’ye sürekli terör saldırılarının yönetildiği terör kampları, o terör saldırılarını yöneten teröristbaşı kadrosu kendi topraklarında olduğu hâlde Türkiye’ye rota tayin etmeye kalkıyor.

Irak o hâlde kendi topraklarından terör örgütü PKK’nın terör kamplarını sen ortadan kaldırsana! Yıllardır Irak toprakları üzerinden Türkiye’ye terör saldırılarına niçin göz yumuyorsun?

Sizin Türkiye’ye kuracağınız tek cümle “Gel Türkiye sen o yandan, biz bu yandan terör örgütünün başını ezelim, terör kamplarını yerle bir edelim” şeklinde olmalıdır. Yok Irak’ın iç işlerine müdahaleymiş, yok tek taraflı operasyonmuş… Geçin bunları…

Türkiye, Irak’ın ne askerine, ne polisine, ne de sivil vatandaşlarına saldırıyor. Türkiye’nin tek derdi terör örgütü PKK’dır. Yaptığı tüm operasyonlar onlara yöneliktir. Ve Türkiye nefsi müdafaa yapmaktadır.

Türkiye topraklarından askerlerimiz, polislerimiz terör örgütü PKK tarafından kaçırılacak ve yıllarca Irak’ın kuzeyinde rehin tutulacak ama Irak yönetimi hesap vermek yerine Türkiye’yi uyaracak ve akıl verecek… Bu olacak iş midir?

Irak Merkezi Hükümeti’nde biraz akıl varsa önce “Kuzey Irak” bölünmesini ortadan kaldırmalı, tek vatan, tek bayrak prensibini yeni anayasal düzenlemeyle tekrar hayata geçirmelidir. Aksi hâlde “Kuzey Irak” diye ayrı bir devlet yapısından bahsedildiği sürece o bölgede ABD’nin emperyalist projeler temelinde terör örgütleri hep barınmayı sürdürecektir. Güvenilmez Peşmerge yapısının ABD ile olan ilişkileri yüzünden, terör örgütü PKK uzun yıllardır Irak’ın kuzeyini mesken tutmuştur. Kandil’deki terör yapılanmasına merkezi Irak yönetimi ve Peşmerge yönetimi asla sesini çıkarmamış, göz yummuş ve hatta desteklemiştir.

Son dönemlerde Türkiye’nin terörle mücadele kararlılığını gören Barzani, terör örgütü PKK’ya “Başımıza bela getireceksiniz” diyerek mesafe koymaya kalkmış ve PKK-Peşmerge arasında çatışmalar çıkmıştı. Ölenler ve yaralananlar bile olmuştu. Gerginlik hâlâ devam ediyor. Ama tüm dünya biliyor ki, bu Peşmergelere asla güven olmaz. Yarın ABD bir sinyal göndersin, bunlar yine PKK’yı Türkiye’ye karşı kucaklarında beslemeye devam ederler.

Irak hükümeti bunlara kafa yormak yerine Türkiye’nin terörle mücadelesine laf yetiştirme peşindedir. Irak’ın bu bölünmüş yapısı ve terör örgütü PKK’ya olan kayıtsızlıkları devam ettiği sürece Türkiye’nin terörle mücadele operasyonları devam edecek görünmektedir. Irak, Türkiye’nin operasyonlarından rahatsız oluyorsa terör kamplarını kendisi ortadan kaldırıp Türkiye ile komşuluk hukukunu koruyabilir.

Gelelim İran’ın ikiyüzlülükleri ve tilki kurnazlıklarına…

İran, Azerbaycan-Ermenistan savaşında el altından Ermenistan’a mühimmat yardımı yaparken yakalanmış ve deşifre olunca “Azerbaycan haklı” demek zorunda kalmışlardı. Daha bu hançerleri unutulmuş değilken, şimdi de çıkmışlar Türkiye’nin Irak sınırlarındaki terörle mücadelesine eleştiri getirip karşı olduklarını söylüyorlar. Hadi Irak kendi toprakları üzerinden yorum yapıyor da İran sana ne oluyor?

Bir zamanlar, ABD, terör örgütü PKK’nın İran kolu olarak kurduğu PJAK’ı İran üzerine saldığında Irak’ın topraklarındaki Kandil’i niçin bombalama ihtiyacı duymuştunuz? Terör örgütü PKK size dokununca kötü, Türkiye’ye dokununca mı iyi? Kaldı ki bir zamanlar terör örgütü PKK’nın İran topraklarında terör kampları da vardı.

Oysa PJAK(PKK) sana saldırınca ortaya koyduğun nefsi müdafaa mücadelesi doğru ve haklıydı. Türkiye’den sana, Irak sınırları içindeki PKK’lılara yönelik yaptığın operasyonlar için bir uyarı, bir akıl verme olmuş muydu?

Olmadığına göre, senin Türkiye ile derdin nedir İran?

Türkiye’nin kime karşı mücadele yaptığı ortada, kime operasyon yaptığı ortada…

Yok, eğer “Türkiye’ye bu mücadele külfet olmasın İ ran-Irak bütünleşir biz terör örgütü PKK’ya karşı mücadeleyi yaparız” diyorsanız, buyrun beraberce yapın… Türkiye’ye ahkâm keseceğinize aynı zamanda size karşı da tehdit olan terör örgütü PKK’ya karşı niye temizlik yapmıyorsunuz ve temizlik yapana köstek oluyorsunuz?

Türkiye, Irak ve Suriye’de terör örgütlerine karşı meşru savunmasını yaparak temizlik operasyonu yapmaktadır. Bu operasyonlara kim karşıysa bilin ki terör örgütü PKK’yı bir yerde kullanma kredisi olarak beklentisi var demektir. Irak ve İran’ın siciline bakarsanız bunu da rahatlıkla anlarsınız.

Terör örgütü PKK’yı ve uzantılarını korumaya çalışan kim varsa o ülkelerde Türkiye’ye bu terör örgütlerinin yaptığı saldırılardan bizzat sorumludur. İran ve Irak’ın yaptığı açıklamalara bakarsak terör örgütünden pek bir rahatsızlıkları yoktur.

İran ve Irak yine bir küstahlık yaparak tarihlerine bir kara leke daha eklemişlerdir.

Ama onların küstahlıkları Türkiye’yi bu mücadelesinden çevirmeyecektir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ